"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Metoder och verktyg för datavetare, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Methods and Tools for Computer Scientists

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5DV033

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-09-08

Innehåll

Moment 1, 4 hp, Datavetenskap som vetenskap I momentet betonas datavetenskap som vetenskap. Grunden läggs genom populärvetenskapliga föreläsningar. Dessutom genomförs ett antal praktiska övningar där behovet av teoribildning tydliggörs. Ett annat mål med detta moment är att stimulera till reflektioner kring det egna lärandet som del i en kontinuerlig bildningsresa. Skriftlig och muntlig kommunikation introduceras och utvecklas med hjälp av arbete i mindre grupper. Färdigheterna övas i rapportskrivning och vid muntlig presentation. Arbetet sker med utgångspunkt i material och kunskaper som inhämtats i kursens praktiska övningar. Moment 2, 3,5 hp, Matematisk färdighetsträning Detta moment innefattar: Repetition av ekvationslösning och olikheter. Grundläggande principer för logiska resonemang och bevis. Introduktion till matematisk induktion. Binomialsatsen tas upp. Notation för mängder, summor och logik. Repetition av trigonometrin från gymnasiet. Introduktion till komplexa tal omfattande De Moivres formel.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten: • muntligt och skriftligt kunna kommunicera ett praktiskt utfört arbete utifrån givna riktlinjer • visa kännedom om datavetenskap som vetenskapligt område • visa grundläggande förståelse för etiska/moraliska problem som kan uppkomma inom professionen • kunna diskutera kurslitteraturens synsätt på kunskap, vetenskap, bildning och lärande i seminarieform • kunna utföra beräkningar med de komplexa talen. • kunna tillämpa de trigonometriska funktionerna geometriskt och algebraiskt. • kunna använda den notation som tas upp i kursen.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt Ma D, Fy A eller motsvarande kuknskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar, seminarier, lektionsundervisning och lärarledda övningar i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen i Moment 1 sker löpande under kursens gång. På momentet finns flera mindre delmoment som utförs i så kallade responsgrupper (8-10 studenter) där man gemensamt i gruppen arbetar med praktiska uppgifter som sedan avrapporteras (parvis) både skriftligt och muntligt. Det finns delmoment som består av seminarier som kräver aktivt deltagande från den enskilde studenten och föreläsningar som förbereder studenten inför de muntliga och skriftliga uppgifterna och därför är obligatoriska. Betygen ackumuleras på personbasis och på hela momentet ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studenter som inte godkänts vid kursens slut men som regelbundet deltagit i responsgruppens arbete kan få rimliga extrauppgifter för att komplettera de delmoment som inte är godkända. Dessa kompletteringar görs vid ett tillfälle i nära anslutning till kursen. Studenter som inte deltagit i responsgruppens arbete under kursen får betyget Underkänd (U). Examinationen i Moment 2 (matematisk färdighetsträning) sker normalt i form av tre delprov som utförs löpande under kursen. På moment 2 ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) och utgörs av en sammanfattande bedömning av resultaten vid de tre delproven. Student som underkänts på momentet får möjlighet att komplettera detta i form av en skriftlig tenta i nära anslutning till kursen. Denna tentamen bedöms också med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos institutionsstyrelsen begära att annan lärare utses för att sätta betyg på honom/henne. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg TILLGODORÄKNANDE Kursen kan ingå som en allmän ingenjörskurs i en civilingenjörsexamen i Teknisk datavetenskap eller som en del i ”icke-tekniska kurser” i kandidatprogrammet i datavetenskap. I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 35

Liljeqvist Björn
Plugga smart och lär dig mer!
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 197 s. :
ISBN: 91-44-01725-1
Se Umeå UB:s söktjänst