"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Databassystem för bioinformatiker, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Database Systems in Biotechnology

Denna kursplan gäller: 2010-03-08 och tillsvidare

Kurskod: 5DV030

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-05

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-03-01

Innehåll

Kursen behandlar struktur och funktion hos moderna databashanteringssystem, med fokus på den relationella modellen, hur koncept kan representeras med datamodellering samt grundläggande uppbyggnad av frågespråk, användning av frågespråket SQL och inbäddning av SQL-frågor i generella programmeringsspråk med hjälp av olika bibliotek. Genomgång av grundläggande säkerhetsproblem som kan uppstå i förbindelse med databashanteringssystem samt färdigheter att applicera kunskaper om databashanteringssystem och SQL på ett givet problem. Dessutom behandlar kursen förståelse för och färdigheter i hur databaser används tillsammans med olika webbapplikationer. Databasteknik: Grundläggande kunskaper om hur databaser är uppbyggda och hur information struktureras. SQL: Grundläggande kunskaper i hur SQL används tillsammans med databashanteringssystem. Bindningar mot generellt programspråk: Förståelse hur ett generellt programspråk kan användas tillsammans med SQL och databashanterinssystem för att lösa ett givet problem. Obligatoriskt projektarbete: Studenten ska praktiskt använda sina kunskaper i databasteknik, SQL och programmering för att lösa ett givet problem.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - förklara grunderna i hur ett modernt databashanteringssystem fungerar och struktureras, med speciellt fokus på den relationella modellen - modellera koncept från bioinformatik i en databas - förklara vad som menas med frågespråk - använda frågespråket SQL för att analysera information lagrat i en databas - använda frågespråket SQL inbäddat i ett generellt programmeringsspråk - redogöra för möjliga säkerhetsproblem i samband med användningen av SQL - konstruera enklare webbapplikationer som använder sig av en databas - modellera stora mängder biologisk information och implementera en webbapplikation som hanterar denna.

Behörighetskrav

Univ:60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kurserna Programmeringsmetodik och programmering i ett objektorienterat språk, 7,5hp (TDBA63), Datastrukturer och algoritmer, 7,5hp (TDBA36), Programmering B, 7,5hp (TDBB25) samt kursen Bioinformatik och genomanalys, 7,5hp (BIOC85) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av ett mindre antal föreläsningar och övningar samt framför allt genom handledning i samband med kursens projektuppgift. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen sker genom en skriftlig rapport på projektarbetet samt en muntlig presentation av densamma. Kursen/projektarbetet betygssätts med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att projektet har redovisats enligt ovan. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultatet och sätts först när alla obligatoriska redovisningar är godkända. Student som erhållit ett godkänt betyg kan inte genomgå förnyad examination för högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap. TILLGODORÄKNANDE Kursen kan inte ingå som en kurs på avancerad nivå i datavetenskap i en civilingenjörexamen i teknisk datavetenskap eller i en generell examen med datavetenskap som huvudområde. Denna kurs kan ej räknas fullt ut i examen samtidigt som en annan databaskurs som t.ex. Databasteknik (TDBC86/5DV021). Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur