"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Formella språk, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Formal Languages

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5DV023

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-09-26

Innehåll

Kursen behandlar formella system som beskriver eller transformerar sträng-, träd-, graf- och bildspråk, där fokus varierar mellan kurstillfällena. Typiska delområden som fokus kan läggas på är • minimering av olika typer av automater, • ET0L-system och relaterade grammatiktyper, • grammatiker och automater för trädspråk, • ”tree transducers”, • kontextfria grafgrammatiker och • bildgenererande grammatiker.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • definiera, motivera, exemplifiera och jämföra de klasser av språk och system som betraktats under kurstillfället • härleda och förklara algoritmerna som diskuterades • bevisa och förklara centrala resultat samt diskutera deras konsekvenser • självständigt formulera en egen text som förmedlar begrepp och resultat inom området • läsa och kommentera utkast av texter som andra skrivit med liknande syfte.

Behörighetskrav

Univ:För tillträde till kursen krävs 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier motsvarande 120 hp, i båda fallen inkluderande kurserna Datavetenskapens grunder (TDBA64/5DV037), Datastrukturer och algoritmer (TDBA36/5DV043), Logik och logikprogrammering (5DV089) och Introduktion till diskret matematik (MAMA12/5MA008) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska)

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och arbete som sker individuellt eller i mindre grupper. Detta arbete syftar till att skriva en gemensam rapport om kurstillfällets tema. Föreläsningarna tillhör olika kapitel som studenterna delar upp sinsemellan för att skriva var sin rapportdel. Till färdiga utkast skrivs anonyma ”peer reviews” av andra kursdeltagare.

Examination

Examinationen sker genom skrivande av rapportdelar och ”peer reviews”. På varje del sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studentens övergripande insats i samband med rapportskrivandet kan ingå som en betygshöjande faktor. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare prov¬tillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap. Tillgodoräknande I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.