"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Objektorienterad programvaruutveckling, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Object Oriented Software Development

Denna kursplan gäller: 2009-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 5DV012

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-01-08

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-03-24

Innehåll

I kursen behandlas: Iterativ programvaruutveckling enligt en arbetsprodukt-baserad modell; Projektplanering, -uppföljning och dokumentation; Metoder och verktyg för objektorienterad analys och design; Kravhantering; Designprinciper och mönster. Kursen är en projektkurs. Kursdeltagarna arbetar i grupp för att utveckla ett icke-trivialt programvarusystem med objektorienterade ansatser enligt en given process. Projektgruppen går igenom alla de olika faserna i programvaruutvecklingsprocessen. Häri inbegrips utveckling av kravspecifikation, design och konstruktion, implementation, kvalitetssäkring, dokumentation och presentation och i viss mån projektledning. Projektet utförs mot en extern ”kund”. Att fastställa en konkret kravbild för projektet är en viktig deluppgift i projektet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - aktivt bidra till planering, kravhantering, design, implementering, kvalitetskontroll och överlämning av icke-triviala team-baserade programvaruutvecklingsprojekt - följa upp de i projektplanen beskrivna målen - dokumentera projektets olika arbetsprodukter - använda några vanliga verktyg för modellering och versionshantering i programvaruutvecklingsprocessen - analysera ett projekts kontext, särskild alla de olika berördas intressen i projekt och hur de kommer att påverkas - förstå, styra och utveckla sitt arbetssätt samt att framgångsrikt samarbeta med andra i multidisciplinära grupper och utveckla ett professionellt förhållningssätt i förhållande till ett yrke som programutvecklare

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs, 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kurserna Programvarukonstruktion (5DV003) och en kurs i objektorienterad programmering, t.ex. Objektorienterad programmeringsmetodik (5DV081) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och självstudier samt handledning i samband med obligatoriskt projektarbete i grupp. Delrapporter ska produceras i enlighet med programvaruutvecklingsprocessen som presenteras i föreläsningarna. Projekten ska presenteras i omgångar, dels skriftligt dels muntligt.

Examination

Examinationen sker löpande under kursens gång. Varje delrapport och presentation betygsätts enligt en given nyckel. Projekt avslutas med betygsatta skriftliga och muntliga slutredovisningar. På kursen tillämpas individuell betygssättning. Det individuella betyget beror på individens prestation i förhållande till gruppens totala prestation. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. Projektgrupper som inte godkänns vid kursens slut kan få uppskov om projektet bedöms kunna slutföras inom en tidsram som bestäms i samförstånd med kursansvarig lärare. Detta medför poängavdrag från gruppens totala prestation. Hur poängavdraget görs meddelas under kursens gång. Enskilda studenter som inte godkänts vid kursens slut men som regelbundet deltagit i projektgruppens arbete kan få en extrauppgift. Studenter som inte deltagit i projektgruppens arbete får betyget Underkänd (U). En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap. TILLGODORÄKNANDE I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.