Kursen behandlar ämnet systemanalys med fokus på den byggda miljön. Kursen ger fördjupad kunskap om miljöpåverkan av sådana system med fokus på energi- och materialflöden från naturresurser till slutprodukter och tjänster. Under kursen kommer flera verktyg att införas för att analysera sådana system med avseende på byggnadsdesign, energiproduktionsteknik, slutanvändningsteknik, energianvändning och energivalidering av bostäder. Kursen behandlar följande delar * grundläggande aspekter av energianvändningen. * energibalans av bostäder. * analys av energikedjor. * ekonomisk analys av energisystem. * miljöeffekter av byggnadsmaterial. * energipolicy och utvärdering.
Förväntade studieresultat
Efter fullgjord kurs förväntas studenten kunna: - utföra en energibalans på bostäder. - förstå och beskriva begrepp som är relevanta för systemanalys. - tillämpa metoder för systemanalys. - analysera energisystem. - analysera miljöeffekterna av materialflöden i den byggda miljön. - jämföra olika byggnaders utformningar och energitekniska lösningar från ett miljöperspektiv. - Jämföra olika tekniker för energiproduktion och energianvändning från ett miljöperspektiv. - analysera effekten av energipolicyscenarion. - Tillämpa en livcykelkostnadsanalys (LCC) för byggnader
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Hållbart byggande, livscykelanalys, 7,5 hp (5BY076) eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier, fältmätningar, datormodellering, och vetenskapliga litteraturgenomgångar. Undervisningen är både campusbaserad och webbaserad. Viss del av undervisningen kan ges på engelska.
Examination
Betygsskalan för kursen är Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). I kursen ingår fem rapporter och fem muntliga redovisningar. För att erhålla kursbetyget Godkänd behöver studenten få godkänt betyg i samtliga rapporter och redovisningar. Får att få betyget VG behöver studenterna förutom godkänt betyg i alla rapporter och redovisningar även uppvisa fördjupade kunskaper i ämnet genom att utföra ytterligare en, mer omfattande analys. Om någon av rapporterna eller redovisningarna bedömts med resultatet underkänt (U), sätts betyget underkänt (U) på kursen under förutsättning att studenten genomfört en prestation på kursens övriga examinerande moment.
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1-574-22). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Övriga föreskrifter
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.