"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Byggnadsmekanikens grunder, 7,5 hp

Engelskt namn: Introduction to Structural Mechanics

Denna kursplan gäller: 2023-01-16 och tillsvidare

Kurskod: 5BY086

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Byggteknik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-06-17

Innehåll

Kursen behandlar grunderna i mekanik och hållfasthetslära med tillämpningar mot byggnadskonstruktion. I kursen behandlas hur man bestämmer krafter, spänningar och deformationer i balkar, pelare och ramar. Kursen ger övning i att formulera och lösa problem med hjälp av matematiska modeller. I kursen ingår laborationer.
Kursen är uppdelad i två moduler:
1. Teori, 6 hp (Theory, 6 ECTS);
2. Laboration, 1.5 hp (Laboratory, 1.5 ECTS).

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Teori:
 - tillämpa Hookes lag i en dimension,
- beräkna normalkrafts-, tvärkrafts- och momentfördelning i statiskt bestämda balkar och ramar samt härmed sammanhängande spänningar och töjningar,
- beräkna nedböjningar i balkar,
- tillämpa principen om superposition,
- beräkna kraftfördelning i enkla statiskt obestämda balkar,
- beräkna Eulers knäckfall för pelare,
- översiktligt beskriva fenomenet plasticering och plastiskt böjmotstånd i balkar
Laboration:
- tillämpa Hookes lag i en dimension,
- beräkna nedböjningar i balkar.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Analys för ingenjörer, 7.5 hp (5MA148), Algebra för ingenjörer, 7.5 hp (5MA147), Inledande kurs i byggteknik, 7.5 hp (5BY066) och Byggmateriallära, 7.5 hp (5BY065) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med laborationer, grupparbeten och projektarbeten.
Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker fortlöpande i samband med undervisningen i form av salstenta och laborationsrapport. Examination av modulen Teori är individuell, medan examinationen av modulen Laboration sker i grupp.

Modulen Teori avslutas med ett skriftligt prov där något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5) sätts.

Modulen Laboration examineras med en skriftlig rapport där något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) sätts.

På kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). När samtliga prov och obligatoriska moduler är godkända sätt betyget utifrån momentet Teori.

Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1-2368-18). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ska ställas till prefekten vid institutionen för Tillämpad fysik och elektronik.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.