Kursen innefattar ett självständigt arbete i fastighetsmäkleri som är förlagt till näringslivs- eller högskolemiljö. Examensarbetet kan utföras inom fastighetsförmedling, ekonomistyrning, ekonomiredovisning, fastighetsvärdering, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt alternativt inom området byggteknik avseende husbyggnadsteknik, byggnadsfysik, byggnaders inomhusmiljö eller skadeproblematik. Examensarbetets frågeställning och avgränsning sker i diskussion med uppdragsgivaren, men måste godkännas av kursansvarig. I kursen ingår att planera, genomföra, dokumentera och redovisa arbetet. Vid ett muntligt redovisningstillfälle ingår också att vara opponent på ett annat arbete.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - utforma en genomförandeplan som både beskriver metodval och en tidsdisposition, - visa förmåga att tillämpa kunskaper inom fastighetsmäkleri för att lösa de aktuella frågeställningarna, - planera, genomföra, dokumentera och redovisa ett större projekt.
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs förkunskaper motsvarande kraven för högskoleexamen i Fastighetsmäkleri med undantag för det självständiga arbetet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen meddelas i form av individuell handledning. En handledare vid institutionen ger tillsammans med en handledare eller kontaktperson vid det företag (motsvarande) där examensarbetet utförs stöd vid arbetets planering och genomförande. Den dagliga handledningen ges av personal vid det företag där examensarbetet utförs.
Kursansvarig institution har ingen skyldighet att fullfölja handledning av ett arbete som påbörjats längre tid tillbaka än ett år.
Examination
Examensarbetet redovisas muntligt och i en skriftlig rapport. Rapporten kan skrivas på svenska eller engelska och ska språkligt och stilistiskt vara väl genomarbetad. Vid ett särskilt seminarium redovisas och försvaras det egna arbetet. Dessutom ingår att opponera på ett annat examensarbete.
Rapporten samt den muntliga presentationen och oppositionen utgör bedömningsgrunderna för kursen i form av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för tillämpad fysik och elektronik TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.