Huvudområden och successiv fördjupning:
Biologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Geovetenskap/Naturgeografi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Miljövetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
Kursen tar upp nyckelbegrepp och teorier som ligger till grund för global förändringsvetenskap och de transformationer i jordsystemet som pågår i samband med antropocen. Kursen har två moduler som löper parallellt:
Modul 1: Teori 9 hp: Ett fördjupat teoriblock med fokus på nyckelelement i global förändring. Detta kommer att inkludera att ta upp nyckelämnen som relaterar till miljökonsekvenser av klimatförändringar, markanvändning, föroreningar och förändringar av biologisk mångfald, och det kommer att inkludera perspektiv grundade i ekologi, geovetenskap och miljövetenskap.
Modul 2: Projekt, 6 hp: Skrivande av en litteraturbaserad kritisk översiktsartikel, och muntlig presentation av den, om ett snabbt rörligt eller spännande ämne inom det allmänna området global förändringsvetenskap.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Godkänd kunna:
Modul 1. Teori 9 hp FSR 1. Förklara och förstå begreppen global förändring orsakad av mänsklig aktivitet, och de många sätt som globala förändringar påverkar jordens ekosystem. FSR 2. Kritiskt bedöma teorier och begrepp som underbygger global förändringsvetenskap och vår förståelse av Antropocen. FSR 3. Identifiera självständigt relevant litteratur som behandlar globala förändringsfrågor och kritiskt utvärdera dessa. FSR 4. Bidra aktivt med relevanta synpunkter i vetenskapliga diskussioner.
Modul 2. Projekt 6 hp FSR 5. Förbered en kritisk litteraturgenomgång och en muntlig presentation om ett viktigt snabbt rörligt ämne inom global förändringsvetenskap.
Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Väl Godkänd kunna:
Modul 1 FSR 6. Visa en avancerad analytisk förmåga i kritisk bedömning av teorier och begrepp som relaterar till global förändringsvetenskap.
Modul 2 FSR 7. Förbered en kritisk litteraturgenomgång och en muntlig presentation om ett nyckelämne inom global förändringsvetenskap som avslöjar en avancerad kapacitet för ursprungliga tankar och tolkningar.
Behörighetskrav
180 hp varav 60 hp biologi, ekologi, geovetenskap eller miljövetenskap eller motsvarande kunskaper. Engelska B/6.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av formella teoriföreläsningar, gruppdiskussioner om litteratur och projektarbete. Instruktionen är på engelska.
Examination
Examination sker genom skriftlig tentamen för modul1, samt skriftlig och muntlig presentation för modul 2. För båda modulerna, liksom för hela kursen, ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl Godkänd ( VG) ges.För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att alla FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllda. Betyg på helkurs ges först då alla obligatoriska moduler är genomförda och godkända. Studerande som godkänts på ett prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. Studerande som underkänts på ett prov har rätt att undergå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§ ). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Tillgodoräknande: Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.