"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klimatanpassat skogsbruk i ett nordiskt perspektiv, 3 hp

Engelskt namn: Climate-adapted forestry in a Nordic perspective

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 5BI278

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-09-10

Innehåll

Kursen ger en historisk bakgrund till det nordliga skogsbruket, samt visar på dagens skogsnyttjande. Specifik vikt läggs vid skogens stora potential att motverka den pågående klimatkrisen, men även hur man genom skogsskötsel som främjar ökad biologisk mångfald samtidigt kan minska framtida miljörisker. Vidare diskuteras skogsbrukares möjligheter att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten för betyget Godkänd kunna:
FSR 1. översiktigligt beskriva skogsbrukets klimatpåverkan
FSR 2. redogöra för möjligheter att inom skogbrukssektorn minska klimatpåverkan, samt öka skogens motståndskraft mot förväntade skador till följd av klimatförändring
FSR 3. redogöra för begreppet hållbart skogsbruk
FSR 4. beskriva grundläggande ekologiska förutsättningar för brukande av skogliga ekosystem

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar digitala föreläsningar och seminarium av problemorienterad karaktär. 

Examination

Kursen examineras via en skriftlig inlämningsuppgift och aktivt deltagande i seminarium där betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G) ges. För betyget godkänd krävs att alla FSR är uppfyllda. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 25

Artiklar och rapporter i ämnet tillhandahålls av institutionen.