Kursen ger en introduktion till biteknik som del av programmet bioresursteknik. Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om de biologiska processer som bitekniken bygger på, t.ex. genreglering, aktivitetsreglering av proteiner med mera. Kursen ger även en introduktion till de tekniska verktyg som används inom biteknik som genmodifiering, transformering och gen-edition samt exempel på praktiska tillämpningar av dessa. I kursen används en bred definition av bioteknik och följande modellsystem kommer att introduceras och diskuteras: Bakterier (E. coli), encelliga eukaryoter (jäst, chlamydomonas och mammalie-cellkultur), flercelliga eukaryoter (Arabidopsis thaliana, Poppel, Caenorhabditis elegans, Mus musculus). Dessutom kommer studenterana introduceras till koncept inom immaterialrätt som används inom biotekniken. Kursen innehåller praktiska moment i form av laborationer och projekt.
Kursen indelas i följande moment: Teori: 6 hp. Litteraturstudie samt laborationer med seminarium: 1,5 hp.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs skall studenterna kunna:
applicera kunskap om de grundläggande molekylärbiologiska processerna
visa förståelse för basala principer inom bioteknik
applicera kunskap om grundläggande biteknologiska verktyg och tekniker
applicera och analysera gen-kartering och användandet av genom-databaser
självständigt söka information, anlaysera, utvärdera och sammanfatta denna information i en skriftlig rapport och i seminarieform på engelska
Färdighet och förmåga
visa förmåga att med helhetssyn kritiskt hantera områdets kunskap och frågeställningar
såväl muntligt som skriftligt, i dialog med olika grupper, klart redogöra för sina resultat och slutsatser
visa förmåga till lagarbete
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visa ökad förmåga att värdera den biologiska kunskapens betydelse för samhällsutvecklingen
Behörighetskrav
Gundläggande biologi 1 och 2 samt Bioresursteknik 1 - Kemiteknikens grunder eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen omfattar föreläsningar, gästföreläsningar, gruppdiskussioner, litteraturdiskussioner, laborationer och seminarium.
Examination
Kursen avslutas med skriftlig examen. För godkänt betyg på kursen krävs även att man deltagit i gruppdiskussioner och seminarier samt lämnat in den skriftliga rapporten och att diskussionsprotokoll har godkänts. Betyg som ges är U, 3, 4 eller 5. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs rätt att hos prefekten för Institutionen för fysiologisk botanik begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnya prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 41
Lewin's genes XI Krebs Jocelyn E., Lewin Benjamin, Goldstein Elliott S., Kilpatrick Stephen T. 11. ed., internat.student ed. : Burlington, MA : Jones et Bartlett Learning : [2013] cop. 2014. : xxvi, 940 s.. : ISBN: 9781284027211 Se Umeå UB:s söktjänst