"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Växter som råvaruproducenter, 7,5 hp

Engelskt namn: Plants as producers of renewable resources

Denna kursplan gäller: 2016-09-19 och tillsvidare

Kurskod: 5BI189

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för fysiologisk botanik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-09-28

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-09-27

Innehåll

Kursen introducerar de olika förnybara råvaror, främst skogsråvara, som kan användas i framställning av gröna kemikalier och bränslen. Detta innehåller introduktion till råvarans fysiologi och kemiska egenskaper, metodologi för att analysera råvarans egenskaper och de tilltänkta produkterna från de olika typerna av råvara.
Livscykelanalys (LCA) presenteras som ett instrument för att åstadkomma en helhetsbild av den totala miljöpåverkan i en produkts livscykel från råvaruutvinning till avfallshanteringen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna visa:

Kunskap och förståelse

  • grundläggande kunskap om växternas tillväxt och utveckling
  • kunskap om växtanatomi
  • kunskap om växtråvarans kemiska egenskaper
  • kunskap om produktion av ”gröna” kemikalier och produkter från växtriket
  • insikt i livscykelanalys

 
Färdighet och förmåga

  • grundläggande färdighet att analysera växtråvarans kemiska egenskaper
  • grundläggande färdighet att analysera träets bildning och utveckling
  • förmåga att analysera växtanatomi

 
Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • förmåga att jämföra råvarans olika användningsandamål från en miljösynpunkt
  • förmåga att följa samhällsdiskussionen om hållbar utveckling

 

Behörighetskrav

Univ.: Grundläggande kemi 15hp och Grundläggande biologi, 15 hp.

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, grupparbeten och laborationer.
 

Examination

Kursen examineras med individuell skriftlig tentamen. Kursen examineras också genom individuella skriftliga laborationsrapporter och muntligt genom aktivt deltagande i seminarier, vilka examineras med betygen underkänt eller godkänt. För godkänt betyg på kursen krävs även att man deltagit i grupp- och litteraturdiskussioner. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov är godkända. Slutbetyg på kursen beslutas först när alla prov är genomförda. Betyg som ges på kursen är U, 3, 4 eller 5. För betyget 5 krävs utöver att samtliga prov bedömts med godkänt (G), även att individuell skriftlig tentamen bedömts med resultatet 5. För betyget 4 krävs utöver att samtliga prov bedömts med godkänt (G), även att individuell skriftlig tentamen bedömts med resultatet 4. Om någotdera av proven bedömts med resultatet underkänt (U), sätts slutbetyget underkänt (U) på kursen under förutsättning att studenten genomfört en prestation på kursens samtliga prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1.2-553-14). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för fysiologisk botanik. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.