"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Naturguidning, 10 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-28

Engelskt namn: Nature guiding

Denna kursplan gäller: 2016-02-01 och tillsvidare

Kurskod: 5BI187

Högskolepoäng: 10

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-11-17

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-28

Innehåll

Kursen tar upp de teoretiska och praktiska grunderna för naturguidning. I detta ingår bl.a. presentations- och guideteknik. En viktig del är att studenterna själva får agera som naturguider och där praktiskt få träna kommunikation, ledarskaps- och friluftsteknik samt att informera om naturen på ett lättfattligt och intresseväckande sätt. Genom exkursioner och projektarbeten fördjupar studenten sina kunskaper i naturgeografi och ekologi.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Använda sina ämnesmässiga kunskaper och färdigheter för att lösa frågeställningar inom naturguidning
2. inhämta och bearbeta ekologisk och/eller geovetenskaplig information av relevans för guidningsuppdrag
3. skriftligt och muntligt redovisa samt försvara projektarbeten inom naturguidning
4. självständigt tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt för utveckling av ett naturguideuppdrag, samt kritiskt granska och kommentera ett motsvarande utvecklingsarbete
5. planera och utföra ett guidningsuppdrag i nordsvensk natur med beaktande av målgrupp, logistik och värdskap

Behörighetskrav

Ekologi 10 hp samt Naturgeografi 10 hp eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, projektarbeten och exkursioner. Seminarier, projektarbeten och exkursioner är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker dels genom muntlig och skriftlig redovisning av projektarbeten och dels genom aktivt deltagande på seminarier och exkursioner. För redovisning av projektarbeten som utförts som grupparbete ges endast betygen underkänd (U) och godkänd (G). På muntlig och skriftlig redovisning av individuella projektarbeten ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Studerande, som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
 
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Till kursplanen finns ett kursplanetillägg daterat 2013-12-18

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.