"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vattenvård, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-28

Engelskt namn: Freshwater Management

Denna kursplan gäller: 2015-09-07 och tillsvidare

Kurskod: 5BI186

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-06-26

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-28

Innehåll

Kursen kommer att utvärdera hur olika mänskliga aktiviteter påverkar de fysiska, kemiska och biologiska egenskaperna hos sötvattensekosystem. Fältarbete och laborationer kommer att fokusera på att lära sig övervakningsverktyg som för närvarande används för att bedöma kvaliteten på åar, floder och sjöar. Dessa verktyg kommer att användas ytterligare i små, fältbaserade grupparbeten som kommer att ta upp olika miljöpåfrestningar i norra Sverige och Umeå (t.ex. skogsbruk, jordbruk och stadsutveckling). Ytterligare föreläsningar, diskussioner och / eller utflykter kommer att fokusera på en bredare uppsättning av miljöfrågor som är av både regionalt och global betydelse, inklusive ström- och flod restaurering, vattenkraftsutveckling, organiska föroreningar, övergödning, gruvdrift och vattenbruk. Dessa teman kommer att diskuteras inom ramen för gällande miljölagstiftning, framför allt ramdirektivet för vatten.

Kursen indelas i följande moment:
Moment 1. Biologisk övervakning av sötvattenmiljöer, 5 poäng
Detta avsnitt kommer att ge en praktisk sammanfattning av biologisk sötvattenövervakning, inklusive habitatbedömning och insamling av fisk och ryggradslösa djur från bäckar och floder. Dessutom kommer detta avsnitt att omfatta en översikt av bentiska ryggradslösa djurs taxonomi och livshistoria, inklusive användningen av ryggradslösa djur för att bedöma vattenkvaliteten.

Moment 2. Mänskliga påverkan på sötvattensmiljöer, 10 hp
Det här avsnittet behandlar hur ett bred variation av mänsklig verksamhet påverkar de kemiska och biologiska egenskaperna hos sötvattensekosystem. Exempel på teman som tas upp i detta avsnitt är näringsbelastning och eutrofiering, försurning, användning av jordbruksmark, gruvbrytning och metallutsläpp, samt effekterna av skogsbruk och vattenkraftsutveckling. Det här avsnittet omfattar även frågor som rör sanering av sötvattenekosystem, med tonvikt på lokala restaureringinsatser i norra Sverige.
Slutligen kommer det här avsnittet att behandla vattenrelaterade miljömål, bland annat EU: s ramdirektiv för vatten, och den nuvarande miljölagstiftningen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

1 Beskriva delarna av ett basprogram för övervakning av vattenkvaliten i sötvatten
2 planera och genomföra fysisk, kemisk och biologisk provtagningar av vattendrag
3 identifiera vanliga bottenmakroinvertebrater, samt att använda dessa grupper i biologisk övervakning av vattenekosystem
4 analysera och jämföra effekterna av olika antropogena störningar och stress på sötvattenekosystem
5 förklara principerna för akvatisk ekosystemrestaurering och utvärdera framgången för olika restaureringsinsatser
6 förklara viktig miljölagstiftning avseende vattenkvalitet, inklusive ramdirektivet för vatten.

Behörighetskrav

Univ: 60hp biologi varav 15 hp ekologi eller 60 hp geovetenskap/naturgeografi och 15 hp ekologi eller 60 hp miljövetenskap och 15 hp ekologi, eller motsvarande kunskaper. En A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar, projektstudier, laborationer, fältprovtagning, redovisningar, rapportskrivning och studiebesök. Exkursioner, laborationer, fältprovtagningar och redovisningar är obligatoriska. Dessa lär ut metoder som senare är nödvändiga i arbetslivet.

Examination

Kursen examineras genom tentamen och skriftliga rapporter. Betyg som ges på momenten, liksom på hel kurs, är underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande, som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.