Under kursen studeras fjällens växt- och djurarter samt deras habitat med tonvikt på faktorer och processer som bestämmer arttäthet och utbredning. I detta ingår studier av olika arters anpassningar till fjällmiljön samt trofiska interaktioner i terrestra och akvatiska system. Dessutom behandlas fjällens klimat, berggrund, hydrologi och potentiella effekter av klimatförändringar. Under exkursioner och fältprojekt i fjällen praktiseras teori och artkunskap samt muntlig och skriftlig redovisning.
Kursen indelas i följande moment:
Moment 1, Teori, 7,5 högskolepoäng
I momentet studeras vilka abiotiska och biotiska faktorer som är särskild vikt för arter i fjällmiljö. I detta ingår studier om fjällens geologi, klimat och hydrologi och hur dessa faktorer påverkar arters utbredning i fjällen. Dessutom tas arters anpassningar till fjällmiljön upp liksom mark-växt-organisminteraktioner, samt hur biotiska interaktioner påverkar sammansättning och dynamik av arter i fjällen. Momentet behandlar också möjliga effekter av framtida klimatförändringar. Kursens teori praktiseras och exemplifieras under exkursioner i fjällen.
Moment 2, Projektarbete, 7,5 högskolepoäng Under detta moment utförs en undersökning i syfte att belysa en ekologisk frågeställning. Projektarbetet görs i mindre grupper och omfattar formulering av frågeställning och hypotes baserat på tillgänglig litteratur, planering och genomförande av fältarbete, analys av data och hypotesprövning. Resultaten presenteras i en skriftlig vetenskapligt upplagd rapport. Skriftlig opponering av annat projektarbete ingår i momentet.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Moment 1 1 beskriva geovetenskapliga förhållanden i fjällandskapet 2 förklara på vilka sätt olika abiotiska och biotiska faktorer påverkar arters utbredning och dynamik i fjällmiljö 3 förklara hur arter anpassat sig till fjällmiljö 4 tillämpa kursens innehåll för att förklara hur klimatförändringar kan påverka processer och arter i fjällen
Moment 2 5 med viss handledning planera, genomföra, dokumentera och skriftlig redovisa en ekologisk undersökning i fjällmiljö i form av en vetenskaplig skriftlig rapport 6 visa förmåga att effektivt utnyttja hela kurstiden som står till förfogande för fältarbetet och projektrapporten 7 tillämpa metoder för litteratursökning samt välja relevant litteratur utifrån aktuell frågeställning 8 kritiskt granska och kommentera ett motsvarande arbete skriftligt
Behörighetskrav
60 hp inom biologi och/eller naturgeografi, varav 15 hp i delområdet ekologi, eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen innefattar föreläsningar, seminarier, bestämningsövningar, exkursioner samt projektstudier. Seminarier, bestämningsövningar, exkursioner och projektstudier är obligatoriska.
Examination
Examinationen sker dels löpande under kursen genom obligatoriska seminarier och skriftliga inlämningsuppgifter, dels genom att det självständiga arbetet dokumenteras i en skriftlig rapport enligt de formalia som gäller. Då fler studenter arbetar med samma uppgift ska det i rapporten klart anges vilka ansvarsområden respektive student har. I examinationen ingår också skriftlig opposition på annan rapport. På inlämningsuppgifter, seminarier, fältarbete, rapport och opposition och sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.