Den senare tidens snabba tekniska utveckling har medfört att cellulära processer kan mätas allt noggrannare i tid och rum. Denna utveckling har också gjort det möjligt att i större utsträckning analysera cellulära processer med matematiska modeller. I denna kurs ges först en överblick av cellens olika byggstenar och hur de används för att tillverka olika makromolekyler, deras storlek, antal och hur man kan modellera dess uppbyggnad. Sedan studeras rums och tidsskalor hos olika fysikaliska och kemiska processer i cellen och hur dess molekyler, genom ett stort nätverk av interaktioner, kan bearbeta information om sin miljö och styra produktionen av olika molekyler för att uppnå balans i tillgång och efterfrågan. Kursen ger en grund för att kvantitativt studera cellulära processer med matematiska verktyg och med datorsimuleringar. Kurens innehåll ligger nära aktuell forskning och bygger på en tvärvetenskaplig integration av kunskap från såväl, fysik, kemi, biologi, matematik och datavetenskap. Kursen indelas i följande moment: Teori 12 hp samt Projekt 3 hp.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - uppvisa förmåga att analysera komplexa biologiska system genom att använda sig av matematiska och naturvetenskapliga färdigheter. - kvantifiera de längd- och tidsskalor som styr cellernas tillverkning och reglering av olika makromolekyler; hur ofta, hur mycket och under vilken tidrymd? - matematiskt formulera modeller av cellulära processer och uppskatta dess ingående parametrar. - beskriva hur cellen, via signalmolekyler, internt distribuerar information om sin omgivande miljö och med vilka biokemiska reglerprocesser som cellerna styr sina centrala funktioner. - kortfattat beskriva aktuell forskning i ämnet. - presentera resultat muntligt såväl som skriftligt. - kritiskt utvärdera och analysera erhållna resultat.
Behörighetskrav
För tillträde krävs 120hp på ett naturvetenskapligt eller teknisk program (där Envariabelanalys 1 och 2, Linjär algebra samt Differentialekvationer ingår), eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, lektions- och gruppundervisning i samband med arbetsuppgifter och problemlösning, samt datorlaborationer.
Examination
Examinationen sker i form av skriftlig och muntlig rapportering av projektarbeten under kursens gång och genom ett skriftligt prov vid kursens slut. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5), alternativt Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie examinationstillfälle har rätt till förnyat prov och kommer att erbjudas ytterligare examinationstillfällen efter överenskommelse med kursansvarig lärare. Studerande som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för att få högre betyg. Studerande som av samma lärare underkänts två gånger i ett prov har rätt att hos prefekt för Institutionen för Fysiologisk Botanik begära att en annan lärare utses att bestämma betyg åt henne/honom, för det aktuella provet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.