"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekologisk fältmetodik, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Ecological Field Methods

Denna kursplan gäller: 2015-07-20 och tillsvidare

Kurskod: 5BI153

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-03-27

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-02-12

Innehåll

Kursen fokuserar på praktiska metoder för inventering av akvatiska och terrestra arter och organismgrupper. Kopplingen mellan miljökvalitetsmål och miljöövervakningsprogram belyses. Planering, utformning och genomförandet av biologiska inventeringar och övervakningssystem tränas praktiskt genom att en rumslig eller tidsmässig jämförelse av någon organismgrupp görs. I projektet praktiseras given teori, artkunskap, muntlig och skriftlig redovisning. Kursen innehåller även ett moment om restaureringsmetoder för vattendrag och andra miljöer.

Kursen indelas i följande moment:

Moment 1, Underlag och metoder för inventerings- och miljöövervakningsprojekt, 2,5 högskolepoäng
Momentet ger en översikt av olika typer av inventeringsmetoder för växter och djur, såsom kvadratmetoder, fångst-återfångstmetodik, fäll-/nätfångst, skattning av artantal och diversitet. Några av de vanligare inventeringsmetoderna får provas på i fält. En översikt ges av de EU-direktiv och nationella mål som styr inventerings- och miljöövervakningsverksamheten i Sverige och hur dessa mål implementeras på regional nivå. Momentet innehåller även en översikt av de nationella övervakningsprogrammen. Detta kompletteras med presentationer av inventerings- och övervakningsverksamheten från representanter från länsstyrelser och/eller olika övervakningsprojekt. Slutligen ges information om vilka etiska regler som gäller för ekologiska undersökningar.

Moment 2, Kvantifieringsprojekt, 4 högskolepoäng
Momenten består av ett projektarbete som utförs i grupp. Syftet är att kvantifiera och jämföra en organismgrupps täthet, biomassa, eller artantal mellan olika miljöer . Under projektet tränas planering av praktisk genomförande av en undersökning. Följande delmoment skall ingå: målformulering, urvalsförfarande, provtagningsuppläggning, datalagring, statistiska analysmetoder samt resultatutvärdering. Redovisning av projektarbetet sker genom en skriftlig rapport i vetenskaplig form som presenteras muntligt vid ett seminarium med opponentsystem. Det praktiska arbetet sker i mindre grupper i anknytning till exkursioner

Moment 3, Restaurering av vattendrag och andra naturmiljöer, 1 högskolepoäng
Kursen avslutas med ett moment som behandlar restaurering av vattendrag och andra naturmiljöer. I momentet ingår exkursion till restaurerade naturmiljöer.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenterna kunna:
Moment 1
1 redogöra för flertalet, och kunna tillämpa några, vanliga metoder för kvantitativ skattning av växt- och djurpopulationer.
2 beskriva hur EU-direktiv och nationella mål styr inventerings- och övervakningsverksamheten i Sverige.
3 beskriva vilka nationella miljöövervakningsprojekt som utförs.
4 beskriva vilka etiska regler som gäller för ekologiska undersökningar.
Moment 2
5 tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt vid planering och analys av data insamlat i fält.
6 skriva en vetenskaplig rapport och muntligt redovisa denna, samt opponera på andras vetenskapliga rapporter.
7 tillämpa etiska regler som gäller för ekologiska undersökningar
Moment 3
8 beskriva vanliga restaureringsmetoder i framför allt vattendrag, men även i andra miljöer, och jämföra olika metoders effektivitet

Behörighetskrav

30 hp biologi, varav 15 hp ekologi eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar, fältdemonstrationer, övningsuppgifter, seminarier och ett projekt som utförs i grupp. Fältdemonstrationer, övningsuppgifter, seminarier och projekt är obligatoriska. Dessa lär ut metoder och arbetssätt som senare är nödvändiga i arbetslivet. Fältdemonstrationer och övningar sker i stor utsträckning i anknytning till exkursioner
 

Examination

Kursens första moment består av teori och praktiska övningar. För att få godkänt på moment ett krävs att övningarna som markerats som inlämningsuppgifter lämnats in och blivit godkända. Teorin examineras genom skriftlig tentamen. Betygsskalan för moment ett är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kursens andra moment, kvantifieringsprojektet, examineras främst utifrån den skriftliga rapporten och den muntliga redovisningen samt opponentskapet. Betygsskalan för moment två är Underkänd (U) och Godkänd (G).

Kursens tredje moment, restaurering av vattendrag och andra naturmijöer, examineras genom skriftlig tentamen. Betygsskalan för moment tre liksom för hel kurs är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget för helkurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten för momenten och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Övriga föreskrifter

Till kursplanen finns ett kursplanetillägg daterat 130301

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.