"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekologi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-21

Engelskt namn: Ecology

Denna kursplan gäller: 2017-10-23 och tillsvidare

Kurskod: 5BI151

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-03-27

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-21

Innehåll

Under kursen studeras processer och interaktioner i ekologiska samhällen och ekosystem. I detta ingår studier av födovävar och trofiska interaktioner i terrestra och akvatiska ekosystem. Vidare behandlas grundläggande bevarandebiologi samt tillämpningar av ekologisk teori. Kursen ger också en introduktion till statistiska metoder. Statistiken tillämpas i samband med planeringen och resultatutvärdering i ett projekt. Under exkursioner och projekt tillämpas teori och artkunskap, samt muntlig och skriftlig redovisning.
Kursen indelas i följande moment:
Moment 1, Ekologi, 4,5 högskolepoäng.
Under momentet studeras organismers funktion i födovävar, energiflöden i ekologiska samhällen och interaktioner mellan olika nivåer i näringskedjan dvs. trofiska interaktioner. Vidare behandlas den biologiska diversitetens funktion samt grundläggande bevarandebiologi. I avsnittet studeras även hur ekologisk teori tillämpas i praktiken, såsom vid skörd av naturliga populationer samt skadedjursbekämpning.
Moment 2. Statistik 3,5 hp
Momentet ger en introduktion till vanliga statistiska metoder som används av naturvetare. I detta ingår planering av undersökningar: vilka variabler som bör mätas, när mätningarna bör ske och hur urvalet av stickprov bör göras. Behovet av replikat och hur många stickprovsenheter som skall tas gås igenom, samt även hur data från stickproven skall analyseras och vilka förändringar som kan detekteras. Grunderna för signifikansanalys och förutsättningar för olika typer av statistiska testmetoder behandlas. Dataövningar utgör ett viktigt inslag i momentet.
Moment 3 Projektarbete, 4,5 högskolepoäng
Under detta moment utförs en undersökning i grupp i syfte att belysa en ekologisk frågeställning. Under projektet tränas planering, genomförande och redovisning av en vetenskaplig undersökning. Arbetet med uppgiften skall innefatta litteratursökning, källvärdering samt hantering av referenser. En statistisk behandling av insamlade data ingår i uppgiften. Projektarbetet redovisas såväl skriftligt i en vetenskapligt upplagd rapport som muntligt där också opponering av annat projektarbete ingår.

Moment 4. Fältstudier och provtagning 2,5 hp
Under momentet tränas provtagning samt identifiering och kvantifiering av arter eller organismgrupper. Identifieringar av fåglar, mossor och lavar tränas i fält och med hjälp av bestämningslitteratur. Vidare tränas och examineras vattenkemiprovtagning enligt standardiserade metoder.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
Moment 1
- Beskriva olika typer av födovävar,
- beskriva och förklara hur trofiska interaktioner kan påverka födovävar,
- beskriva och förklara vilka ekosystemprocesser som påverkas av artrikedom, samt kunna förklara grundläggande bevarandebiologiska problem
- redogöra för hur ekologisk teori kan tillämpas i praktiken,
- inhämta, bearbeta och i dialog med målgruppen redovisa ekologisk information,
Moment 2
- beskriva ett välgenomtänkt undersökningsupplägg, inklusive korrekt replikering, som matchar den tilltänkta statistiska metoden,
- tillämpa grunderna för signifikansanalys och kunna tolka resultat från vanliga statistiska analyser,
- tillämpa vanliga statistiska metoder och känna till i vilka sammanhang dessa metoder bör användas,
Moment 3
- tillämpa formerna för hur en vetenskaplig undersökning och rapport läggs upp,
- planera, genomföra, skriftlig och muntligt redovisa en ekologisk undersökning samt utföra opposition,
Moment 4
- praktiskt genomföra kemisk och biologisk provtagning av vatten (examineras genom laboration, övning eller liknande),
- kunna identifiera fåglar och växter i fält,

Behörighetskrav

15hp biologi innefattande kurserna Klimatförändringar (biologi) 5BI096 och Naturens mångfald (biologi) 5BI095 eller Ekologi A 5BI012, eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, övningar, dataövningar, gruppdiskussioner, projektarbeten, rapportskrivning och fältstudier. Projektarbeten, och fältstudier samt förberedande övningar inför dessa är obligatoriska. Projektarbeten och fältövningar lär ut metoder och arbetssätt som senare är nödvändiga i arbetslivet.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete och fältstudier. På skriftliga tentamina av moment 1 och 2 sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). På projektarbeten i grupp och fältstudier ges endast betygen underkänd (U) eller godkänd (G).  För betyget Godkänd på hela kursen krävs att alla FSR för nivån G är uppnådda. För betyget Väl Godkänd på hela kursen krävs desutom att studenten också uppnår Väl Godkänt på tentamina på moment 1 och 2.
Betyget sätts först när alla obligatoriska moment är genomförda.
Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Övriga föreskrifter

Till kursplanen finns ett kursplanetillägg daterat 130301.



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.