"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Växternas fysiologi, cellbiologi och molekylärbiologi, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Plant Physiology, Cell Biology and Molecular Biology

Denna kursplan gäller: 2011-09-12 och tillsvidare

Kurskod: 5BI123

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för fysiologisk botanik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultetsnämnd, 2010-03-19

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-06-04

Innehåll

Kursen ger en fördjupning av ämnesområdena växtfysiologi och växtcellbiologi samt en grundläggande kunskap om växtmolekylärbiologi.

Under kursen behandlas växternas livsprocesser: I detta ingår bl. a. frögroning, tillväxt, anatomi och differentiering, metabolism, fotosyntes, stressfysiologi samt blomning. Växtcellers speciella egenskaper behandlas t ex cellväggssyntes cellsträckning, tre genom, genreglering, växthormoner och naturprodukter. Vidare behandlas molekylärbiologiska metoder använda inom växtbioteknik omfattande växtmodellsystem, transformeringsmetoder, vävnadsspecifik experssion och användning av databaser mm. I kursen integreras olika organisationsnivåer från molekylära till ekosystemfunktion t ex biotiska interaktioner, herbivori och växtkemi samt balans mellan tillväxt och försvar. Hur man kan använda växter som detektorer.
De 15 poängen är fördelade på: 8 hp växternas cellbiologi fysiologi och molekylärbiologi; 2 hp laborationer; 3 hp temaarbete med laborativt moment kring fotosyntesens mekanismer; 2 hp självvalt skrivet temaarbete i ett ämne inom ramen för kursen.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs skall studenterna kunna:
-Redogöra för växtens byggnad och anpassning till hur växten fungerar och klarar olika livsmiljöer.
- Redogöra för växternas livsprosesser från frögroning, tillväxt, assimilering av mineralnäring, transportmekanismer till blomning.
- Redogöra för fotosyntesen; dess gener och struktur, cellulära mekanismer och hur fotosyntesen regleras av biotiska och abiotiska faktorer.
- Redogöra för risker och möjligheter med transgena växter (GMO).
- Översiktligt redogöra för den växtcellens uppbyggnad och funktion, inklusive tillväxt, determinering, differentiering och död, samt hur dessa processer regleras. Fokus ligger på cellväggen, dess syntes och sträcktillväxt samt var protein syntetiseras och hur de sorteras till olika delar av cellen.
- Översiktligt redogöra för hur molekylärbiologiska metoder kan användas för att studera hur växter fungerar.
- Utföra laborationer och sammanfatta vetenskapliga artiklar inom det växtfysiologiska och växtmolekylära området.
- Kunna utvärdera allmän information om växternas fysiologi och molekylärbiologi.

Behörighetskrav

30 hp biologi varav 7,5 hp i Växternas fysiologi och cellbiologi

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, grupparbete, individuellt arbete, gruppdiskussioner och laborationer.

Examination

Kursen avslutas med en skriftlig examination. För godkänt betyg på kursen krävs även att man deltagit i gruppdiskussioner och laborationer samt att inlämnade diskussionsprotokoll, laborationsrapporter och temauppgift godkänts. Man skall aktivt ha deltagit i grupparbeten och redovisat dessa, muntligt och skriftligt. Betyg som ges är underkänd, godkänd och väl godkänd. Studerande som underkänts, har rätt att genomgå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för kursen eller del av kursen, rätt att hos prefekten för fysiologisk botanik begära att få en annan lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.