"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klimatförändringar (biologi), 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Climate Change (Biology)

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5BI096

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-02-09

Innehåll

Kursen behandlar populationsekologi, globala biologiska diversitetsmönster, den biologiska diversitetens funktion samt grundläggande bevarandebiologi. Dessutom behandlas olika antropogena lokala och globala effekter på skalan från populationer till ekosystem. Biologiska systems interaktion med ökande koldioxidhalter kommer att diskuteras. Kursen ger dessutom kännedom om biologiska metoder och tekniker för vidare biologiska studier. Stor vikt läggs vid att förstå sambandet mellan biotiska och abiotiska processer och ändringar i populationers antal över tiden. Kunskaperna som presenterats under de teoretiska momenten befästs och exemplifieras under exkursioner, övningar och laborationer.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • Beskriva och förklara grundläggande populationsdynamiska processer, • beskriva och förklara hur biologisk diversitet är fördelad över jorden, vilka ekosystemprocesser som påverkas av artrikedom, vad som händer för närvarande med biologisk diversitet samt vilka metoder man kan använda för att bevara biologisk diversitet, • beskriva och förklara hur den ökande koldioxidhalten förväntas påverka biologiska system, • känna till viktiga ekologiska tillämpningar och metoder, • utföra och tolka grundläggande ekologiska analyser, • inhämta, bearbeta och redovisa ekologisk information både muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

Naturens mångfald (Biologi) 7,5 hp eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, projektarbeten, seminarier, laborationer, exkursioner och övningar. Projektarbeten, seminarier, laborationer, exkursioner och övningar är obligatoriska. Dessa lär ut metoder och arbetssätt som senare är nödvändiga i arbetslivet.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av projektarbeten och laborationsmoment. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). På projektarbetes- och laborationsmomenten ges endast betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande, som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Ecology : from individuals to ecosystems
Begon Michael, Townsend Colin R., Harper John L.
4. ed. : Oxford : Blackwell Publishing : 2006 [dvs. 2005] : 738 s. :
ISBN: 1-4051-1117-8
Se Umeå UB:s söktjänst