"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Brackvattenekologi, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-21

Engelskt namn: Brackish Water Ecology

Denna kursplan gäller: 2008-03-31 och tillsvidare

Kurskod: 5BI094

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-20

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-21

Innehåll

Kursen fokuserar på struktur och funktion hos organismsamhällen i brackvatten. Mikro- och makroorganismers ekologi, samt effekter av miljöförändringar behandlas. Vanliga marina fält- och laboratoriemetoder tränas. Artidentifiering av mikroorganismer, zooplankton, bottenfauna, fisk och makrovegetation tränas. Även sälar och fåglar studeras i fält. Metodik för pelagial- och bentosprovtagning samt analys av fysikaliska, kemiska och biologiska parametrar gås igenom. Effekter av antropogen påverkan på havsmiljön studeras.

Kursen indelas i följande moment:

Moment 1, Pelagiala system, 3,5 högskolepoäng
Momentet fokuserar på pelagial samhällsekologi i den unika brackvattenmiljön i Östersjön. Organismsamhällenas struktur och funktion, samt hydrologiska och ekologiska mekanismer för deras variation i tid och rum studeras, och kolflöden i den pelagiala näringsväven beräknas. Effekter av antropogen påverkan på havsmiljön, såsom övergödning, miljögifter och klimatförändringar studeras. Under momentet tränas identifiering av mikroorganismer samt växt- och zooplankton i brackvattenmiljö, metodik för havsprovtagningar, mätning av primärproduktion och bakterieproduktion samt databearbetning.

Moment 2, Bentiska system, 4 högskolepoäng
Momentet fokuserar på bottenlevande organismer i Östersjön och hur dessa påverkas av brackvattenmiljön. Artidentifiering av bottenfauna, fisk och makrovegetation samt metodik för bentos- och littoralprovtagning tränas. Organismsamhällenas struktur och funktion, samt centrala reglermekanismer för deras variation i tid och rum studeras. Effekter av antropogen påverkan på havsmiljön, såsom övergödning, miljögifter och klimatförändringar behandlas.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- identifiera Östersjöns/ Bottenhavets vanligaste arter,
- redogöra för hur organismsamhällena och de funktionella grupperna är sammansatta, hur födoväven är strukturerad samt hur kolflödet i näringsväven sker,
- redogöra för vilka faktorer som påverkar födovävens struktur och funktion i brackvattenmiljö,
- redogöra för vilka ekologiska konsekvenser och miljöproblem som antropogen aktivitet har i Östersjön,
- använda sig av vanligt förekommande provtagnings- och laborationsmetodik,
- genomföra muntlig och skriftlig presentation.

Behörighetskrav

Univ: 60hp biologi varav 15hp ekologi eller motsvarande kunskaper
En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, bestämningsövningar, laboratorie- och fältstudier, rapportskrivning, muntlig presentation, samt fågel- och sälexkursion. Bestämningsövningar, laboratorie- och fältstudier, rapportskrivning samt muntlig presentation är obligatoriska.

Examination

Skriftligt prov anordnas i slutet av kursen. Laboratorie- och fältstudier presenteras muntligt. På moment, liksom på hel kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.