"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tema ekosystem II, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Ecosystem Ecology II

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5BI087

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-02-09

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande ekologiska samband i ekosystem framförallt i norra Sverige med särskild inriktning på myrar, ängs- och hagmarker samt kust och hav. Utvecklingen av ekologiska samhällen, naturvård och människans påverkan på ekosystemen belyses. Kunskaperna från de teoretiska inslagen under momenten kommer att befästas och exemplifieras under exkursioner och övningar. En viktig del är att få förståelse för det norrländska landskapets särart. Kursen indelas i följande moment: Moment 1, Naturvård - skötsel och restaurering av ekosystem, 4 högskolepoäng Momentet tar upp människans påverkan på olika ekosystem; konsekvenser av förändrad skötsel, överutnyttjande, klimatförändring, introduktion av nya arter samt habitatfragmentering. Momentet behandlar teorier för att avsätta skyddade områden och restaurera ekosystem, och dess effektivitet för att bevara den biologiska mångfalden. Moment 2, Ekosystemens ekologi, 7 högskolepoäng fördelade på tre avsnitt. Avsnitt 1, Myrbiotoper Avsnittet behandlar myrekosystemens ekologi med särskild inriktning på norra Sverige. Avsnittet ger kunskap om vad som är karakteristiskt för olika myrtyper, hur myrar utvecklas och vilka arter som är typiska för olika myrtyper. I samband med detta går man också igenom hur människan har påverkat myrbiotoperna i norra Sverige.. Avsnitt 2, Ängs- och hagmarker Avsnittet tar upp ängs- och hagmarker och deras ekologi med särskild inriktning på norra Sverige. Avsnittet ger kunskap om vad som är karakteristiskt för olika ängs- och hagmarker och vilka arter som är typiska för olika ängs- och hagmarkstyper. Avsnitt 3, Kust och hav Avsnittet behandlar Östersjön och Västerhavets ekologi inklusive strandzonen. Avsnittet ger kunskap om fundamentala abiotiska och biotiska faktorer samt vilka arter som är typiska för de olika havstyperna. I samband med detta går man också igenom hur människan har påverkat Öster- och Västerhavens livsmiljöer. Moment 3, Fördjupningsuppgift, 4 högskolepoäng Under detta moment görs en individuell fördjupning inom någon del av kursens innehåll. Valet av fördjupningsarbete anvisas av, eller godkänns av, kursansvarig lärare. Arbetet kan vara enbart litteraturbaserat, men kan även utgå från intervjuer, eller någon annan form av studie. Arbetet med uppgiften ska innefatta källvärderingar, samt hantering av referenser. Fördjupningsuppgiften redovisas muntligt och skriftligt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten: • Ha fördjupad kännedom om ekologiska begrepp, • kunna beskriva vad som är typiskt för naturliga myr- respektive kulturmarker i norra Sverige samt västerhav och Östersjön och veta vilka typer av arter som är beroende av dessa, • ha kännedom om grundläggande bevarandebiologiska teorier, • ha kännedom om biotop och populationsförstärkande åtgärder.

Behörighetskrav

Univ: Tema ekosystem I (5BI031)eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar, gruppdiskussioner, seminarier, projektarbete, exkursioner och fältstudier. Seminarier, projektarbete, exkursioner och fältstudier är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga tentamina och genom redovisning av arbetsuppgifter. På hel kurs liksom på enskilda moment ges betyget Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande-ordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.