"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biologisk mångfald och biogeografi II, 3 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Species Identification and Biogeography II

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5BI086

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-02-09

Innehåll

Under kursen tränas artbestämning och igenkänning av vanligt förekommande växt-, svamp och djurarter i nordsvenska fjäll-, skogs – och våtmarksmiljöer. Kursen behandlar också arters ekologi samt hur människan nyttjat växt- och djurarter i nordsvenska ekosystem. En viktig del är att få förståelse för det norrländska landskapets särart och hur naturen kan nyttjas för starka naturupplevelser och för aktiviteter inom turismnäringen. I ett delmoment lär sig studenten något om organismvärlden vid den nordnorska kusten. Fortlöpande under kursen får studenterna möjlighet att träna på rollen som naturguider. Kursen indelas in i följande moment: Moment 1, Fältstudier och teoridel, 2 högskolepoäng Under momentet tränas studenten främst i att känna igen de arter som förekommer i norra Sverige. Tonvikten ligger på identifiering och inlärning av kärlväxtarter. Den studerande utför inventeringar i olika typer av fjäll och skogsekosystem. Genom att under ledning och på egen hand identifiera växter i fält, samt i insamlat material, ges insikt i vegetationens artsammansättning. Arternas ekologi behandlas översiktligt. Studenten tränas i användning av bestämningslitteratur. Exempel ges på hur människan genom tiderna nyttjat växt- och djurarter i de alpina och boreala ekosystemen. Även den nordnorska kusten besöks, studenten lär sig arter förekommande i tidvatten zonen. Moment 2, Projekt, 1 högskolepoäng Under momentet ska studenten färdigställa ett enklare eget herbariematerial.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • I fält känna igen och namnge vanligt förekommande arter av kärlväxter, mossor, lavar, fåglar och däggdjur i nordsvenska fjäll och skogsmiljöer, samt namnge vanligt förekommande organismer i tidvatten zonen vid den nordnorska kusten, • nyttja litteratur som används vid bestämning av nordsvenska organismer, • översiktligt beskriva olika nordsvenska organismers ekologi, • ge exempel på hur olika arter, förekommande i nordsvenska naturmiljöer, nyttjats av människan, historiskt fram till idag.

Behörighetskrav

Univ: Biologisk mångfald och biogeografi I, 7 hp (5BI029) eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar samt obligatoriska exkursioner, bestämningsövningar och grupparbeten. Dessa lär ut metoder och arbetssätt som senare är nödvändiga i arbetslivet. Ett eget arbete utförs under handledning.

Examination

Skriftligt prov tillämpas på föreläsningar och kurslitteratur. Vidare skall studenten utföra och redovisa ett projektarbete. Betyg som ges på moment 1, samt hel kurs är underkänd, godkänd och väl godkänd. På moment 2 ges endast betyget underkänd och godkänd. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.