Kursen ger studenten möjlighet att tillägna sig kunskaper i molekylärbiologi och fysiologi utifrån studier av växter och djur, inklusive människan. Molekylärbiologiska och evolutionära aspekter ska ge fördjupade kunskaper om livets utveckling på jorden. Under kursen läggs stor vikt vid experimentellt arbete.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs ska den studerande: - kunna planera, genomföra och tolka fysiologiska experiment samt redovisa resultaten både muntligt och skriftligt, - ha kunskap om prokaryota och eukaryota cellers byggnad och funktion samt virus byggnad och livscykel, - ha kunskap om sambandet mellan evolution och organismernas funktionella byggnad och livsprocesser, - ha kunskap om reglering av och samspel mellan människans organsystem.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet samt genomgången Biologi baskurs A eller godkänd Biologi A från gymnasiet eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av lektioner varvade med laborationer, övningar, och gruppundervisning. Deltagande i laborationer, övningar, grupparbeten samt därmed integrerad undervisning är obligatorisk.
Examination
Kunskapsredovisning sker normalt i form av ett skriftligt prov. För godkännande krävs dessutom att samtliga obligatoriska moment är godkända. Studerande som underkänts har rätt att genomgå förnyat prov. Vidare har student som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. En student som antagits till kursen ska kunna examineras på kursen upp till två år efter att kursplanen ersatts av ny kursplan eller att kursen lagts ner. På kursen ges betygen underkänd, godkänd samt väl godkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Kursen kan inte räknas in i en högskoleexamen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.