Kursen presenterar naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst och utveckling. Artsammansättningen i ett ekosystem, interaktioner mellan organismer liksom organismernas beteende belyses utifrån ett evolutionärt perspektiv. I kursen studeras arvets och miljöns relativa betydelse för individens egenskaper. Vid studiet av genteknik behandlas även etiska frågeställningar. Såväl fältstudier som experimentellt arbete utgör grunden för kunskapsinhämtandet på kursen.
Kursen indelas i följande två moment:
Moment 1: Teori, 6 högskolepoäng Momentet presenterar naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst och utveckling. Artsammansättningen i ett ekosystem liksom organismernas beteende belyses utifrån ett evolutionärt perspektiv. I kursen studeras arvets och miljöns relativa betydelse för individens egenskaper. Vid genteknikstudierna behandlas även etiska frågeställningar.
Moment 2: Exkursioner och laborationer, 1,5 högskolepoäng Såväl fältstudier som experimentellt arbete utgör grunden för kunskapsinhämtandet på momentet.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs ska den studerande: - kunna planera och genomföra fältstudier och experimentella undersökningar, tolka dessa samt redovisa arbetet både muntligt och skriftligt, - ha kunskap om människans förhållande till naturen i ett idéhistoriskt perspektiv, - ha kunskap om struktur och dynamik hos ekosystem, - ha kunskap om principer för indelning av organismvärlden samt hur identifiering av organismer utförs, - ha kunskap om betydelsen av organismers beteenden för överlevnad och reproduktiv framgång, - ha kunskap om naturvetenskapliga teorier rörande livets uppkomst och utveckling, - ha kunskap om arvsmassans struktur samt förstå sambanden mellan denna och individens egenskaper, - ha kunskap om gentekniska metoder och deras tillämpningar samt kunna diskutera genteknikens möjligheter och risker ur ett etiskt perspektiv.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av lektioner varvade med laborationer, övningar, projektarbete, gruppundervisning och exkursioner. Deltagande i laborationer, övningar projekt och exkursioner samt därmed integrerad undervisning är obligatorisk.
Examination
Kunskapsredovisning sker normalt i form av ett skriftligt prov. För godkännande krävs dessutom att samtliga obligatoriska moment är godkända. På kursen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) samt Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att genomgå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Kursen kan inte räknas in i en högskoleexamen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.