"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekologi och geovetenskap, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-21

Engelskt namn: Ecology and Earth Sciences

Denna kursplan gäller: 2011-09-19 och tillsvidare

Kurskod: 5BI048

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-15

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-21

Innehåll

Som en grund för studier av biotiska förhållanden behandlas den abiotiska miljön innefattande berggrundens uppbyggnad, exogena processer, jordarter och klimatologiska förhållanden samt vattnets kretslopp. De biotiska förhållandena avser producenter, konsumenter och nedbrytare och deras inbördes relation i ekosystemen. Särskild vikt läggs vid de mekanismer som reglerar förhållandena i mark, vatten och luft. Vid fältarbete och laborationer läggs särskild vikt vid modern teknik för provtagning, analys och utvärdering.

Kursen är indelad i fyra moment:

Moment 1. Geovetenskap 2,5 hp. Inom detta moment behandlas Skandinaviens berggrundsgeologiska och kvartärgeologiska historia samt allmän marklära

Moment 2. Akvatisk kemi 2,5 hp: Detta moment behandlar kemiska och biologiska parametrar av central betydelse för miljöövervakning av akvatiska system i Sverige.

Moment 3. Ekologi 2,5 hp. Inom ramen för detta moment behandlas allmän ekologisk teori och terminologi.

Moment 4. Projektarbete 7,5 hp: Detta moment bygger på ett projektarbete där teorin från övriga moment syntetiseras. Under projektet förväntas studenterna planera och utföra provtagning och analys av vatten och mark samt sammanställa resultaten i en rapport

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs skall den studerande kunna:

Moment 1, 2 och 3
- beskriva ekosystemens biotiska och abiotiska uppbyggnad,
- förstå sambanden mellan biotiska och abiotiska förhållanden i ekosystemen,

Moment 4
- planera, genomföra, analysera och presentera en undersökning av ett givet område med avseende på mark- och vattenförhållanden.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kurserna Kemi inom miljö- och hälsoskyddsområdet 15 hp och Statistiska metoder 7,5 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, fältövningar, laborationer, exkursioner och projektarbeten. Förutom teoretiska studier bedrivs undervisningen i form av fältarbete och laborationer. Fältövningar, laborationer, exkursioner och projektarbeten är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Examinationen sker dels i form av seminarier, övningar, projekt och tentamen. Övningar och projekt kan vara skriftliga eller muntliga eller en kombination. Tentamen är normalt skriftligt. Seminarier, övningar och projekt examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) . Tentamen examineras med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

Studerande som underkänts i prov har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högra betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.