"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Populations- och samhällsdynamik, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Population and Community Dynamics

Denna kursplan gäller: 2009-03-02 och tillsvidare

Kurskod: 5BI033

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-29

Reviderad av: tekniska naturvetenskapliuga fakultetsnämnden, 2009-05-25

Innehåll

Kursen fokuserar på modern populations- och samhällsekologisk teori och hur denna används för att lösa praktiska problem, t ex när det gäller bevarande och skötsel av populationer. Studenterna lär sig att konstruera och analysera populationsmodeller med grafiska och numeriska metoder. Teorin tillämpas i datorlaborationer och ett längre datorbaserat projektarbete där målsättningen är att analysera och lösa något viktigt ekologiskt problem. Kursen indelas i följande moment: Moment 1, Populations- och samhällsekologisk teori, 8 högskolepoäng Momentet indelas i följande avsnitt: Avsnitt 1, Populationsekologiska modeller - teknik och filosofi Hur man konstruerar, analyserar och testar populationsmodeller samt modellers roll inom ekologin. Avsnitt 2, Beteenden och inomartsprocesser som påverkar populationsdynamiken Sambandet mellan täthetsberoende och populationsdynamik. Effekter av beteenden på populationsdynamik, t.ex. optimal furagering, habitatselektion, optimalt fläckutnyttjande. Avsnitt 3, Interaktioner mellan populationer Predator-bytesmodeller: stabilitetsegenskaper, cykler, effekter av ökad produktivitet. Skenbar konkurrens, inomgillespredation. Konkurrens: Mekanismer för samexistens i Lotka-Volterrasystem, lotterisystem, system i jämvikt och icke-jämvikt. Konkurrens och predation i storleksstrukturerade populationer. Avsnitt 4, Tillämpningar av ekologisk teori och analys av samhällsprocesser Här behandlas exempelvis biologisk kontroll, skördestrategier, succession och gradienter, effekter av trofiska interaktioner på evolutionära processer, samhällens struktur och dynamik i terrestra och akvatiska system. Moment 2, Datalaborationer, 3,5 högskolepoäng Delar av teorin tillämpas i datalaborationer. Det kan gälla exempelvis konstruktion och analys av populationsmodeller, samband mellan täthetsberoende och populationsdynamik, att anpassa modeller till data, skördestrategier i populationer med och utan storleksstruktur, samexistens i system som ej är i jämvikt, metapopulationsdynamik, och sårbarhetsanalys. Dessutom genomförs en datalaboration i form av en modelleringstävling. Moment 3, Projektarbete, 3,5 högskolepoäng I ett längre projektarbete modelleras olika naturliga system för att besvara frågor av praktisk och teoretisk betydelse. Detta arbete är av forskningsliknande karaktär då svaren på frågorna ofta är okända eller omdiskuterade. Arbetet redovisas muntligt och skriftligt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - använda ekologisk teori för att analysera och lösa praktiska och teoretiska ekologiska problem, - konstruera och analysera populationsmodeller med grafiska och numeriska metoder, - använda dataprogram för att analysera populationsmodeller, - redovisa resultat av egna undersökningar muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

Univ: 60hp biologi varav 30hp ekologi eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Teorin behandlas i föreläsningar och bearbetas sedan med övningsuppgifter, gruppdiskussioner och datalaborationer. Vidare genomförs experimentella och teoretiska projektarbeten som redovisas skriftligt och muntligt. Projektarbeten, inklusive muntlig och skriftlig redovisning, samt datalaborationer är obligatoriska.

Examination

Betyg som ges på enskilda moment och hel kurs är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande, som underkänts har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.