"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Humanekologi och grön ekonomi, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Human Ecology and Green Economics

Denna kursplan gäller: 2007-07-02 och tillsvidare

Kurskod: 5BI025

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Innehåll

Kursen behandlar sambanden mellan ekonomiska aktiviteter och antropogena material och energiflöden; dessa flödens inverkan på naturmiljön och på människans långsiktiga försörjning. Olika ekonomiska modeller som kan nyttjas för att begränsa människans negativa inverkan på de olika ekosystemen studeras. Specifikt behandlas urbaniseringens effekter på uttagen av naturresurser, lokalt och globalt. Den studerande gör ett fördjupningsarbete inom ett humanekologiskt problemområde. Kursen indelas i följande moment: Moment 1, Teoridel, 9 högskolepoäng Avsnitt 1, Sambandet mellan ekonomisk aktivitet och antropogena resursflöden, 7,5 högskolepoäng Under avsnittet behandlas olika teoribildningar kring sambandet mellan graden av ekonomisk aktivitet och antropogent betingade material och energiflöden, samt de miljöförändringar dessa flöden orsakar. Momentet innefattar även teorier för hur de ekonomiska aktiviteterna kan förenas med en hållbar utveckling. Avsnitt 2, Förutsättningar för boende och försörjning, 1,5 högskolepoäng Den snabba och omvälvande urbaniseringen kan delvis förklaras utifrån ekonomiska termer såsom ökande ekonomisk konkurrens, skalfördelar, billiga transporter till följd av relativt låga priser på fossila bränslen etc. Under avsnittet diskuteras och analyseras om en urban miljö kan vara långsiktigt ekologiskt hållbar och hur den i så fall ser ut. Centrala frågeställningar är olika former av sk. ”ekoeffektivisering”, bland annat beträffande kopplingen stad – landsbygd - omvärld. Moment 2, Tillämpningsuppgift, 6 högskolepoäng Momentet inleds med en presentation av humanekologiska begrepp, metoder och forskningsstrategier. Därefter ska de studerande utföra ett självständigt arbete inom ett humanekologiskt relevant område. Uppsatsarbetet ska vara av tvärvetenskaplig karaktär. Förslag till självständigt arbete erbjuds av handledare. Om den studerande föreslår ett eget arbete måste godkännande inhämtas av handledare.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - ge exempel på olika teorier för hur ekonomiska aktiviteter inverkar på antropogena material och energiflöden; den inverkan dessa flöden har på naturmiljön och på människans långsiktiga försörjning - beskriva ekonomiska modeller som kan nyttjas för att begränsa människans negativa påverkan på ekosystemen - beskriva teorier för hur boende och försörjning kan utformas i syfte att långsiktigt bevara underlaget för försörjning.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, gruppdiskussioner, seminarier och exkursioner/studiebesök. Det egna uppsatsskrivandet sker parallellt med övrig undervisning under terminens gång.

Examination

Examinationsformerna varierar beroende på vilka undervisningsformer som tillämpas. Således förekommer skriftliga och muntliga prov på föreläsningar och kurslitteratur. Rapporter och föredragningar, liksom aktivitet i samband med seminarier bildar också underlag för betygssättning. Närvaro är obligatorisk vid seminarier, gruppövningar och vid exkursioner/studiebesök. Den som inte deltar tilldelas ytterligare uppgifter. Betyg som ges på respektive moment och på hel kurs är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. De som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.