"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fjällekologi grundkurs, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Basic Alpine Ecology

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5BI022

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-20

Innehåll

Under kursen studeras fjällens vegetationsbälten och hur de förhåller sig till hydrologi, snötäcke och berggrundens sammansättning. Även betets inverkan på vegetationen behandlas, liksom viss pollinationsbiologi. Fjällens arter av kärlväxter, humlor, fåglar och däggdjur gås igenom. Djurens olika anpassningar till fjällklimat behandlas, liksom utbredningsmönster hos fjällens fåglar och däggdjur. Täthetsvariationer och täthetsreglering hos fåglar, sorkar, fjällämlar, fjällbjörkmätare och rovdjur studeras, liksom diversitetsmönster hos växter och djur.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - identifiera vanliga arter av kärlväxter, fåglar och humlor i fjällmiljö, - beskriva vegetationens differentiering i förhållande till berggrund, snötäcke och hydrologi, - förklara hur renars och smågnagares bete påverkar vegetationens sammansättning och utbredning, - förstå hur populationer av fjällbjörkmätare, smågnagare, rovdjur och ripa regleras, - redogöra för bakgrunden till övergripande diversitetsmönster av växter och fåglar inom fjällområden, - förstå betydelsen av humlor som pollinatörer i fjällmiljö.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Under kursen förekommer föreläsningar, seminarier och fältstudier. Seminarier och fältstudier är obligatoriska.

Examination

Examination sker genom aktivt deltagande vid seminarier och fältstudier under kursens gång, samt genom ett skriftligt prov i slutet av kursen. På seminarier och fältstudier ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På det skriftliga provet, liksom på hel kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller (VG) Väl godkänd. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.