"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fiskbiologi och fiskevård I, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Fish Biology and Fish Management I

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5BI018

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-25

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande biologi hos svenska sötvattensfiskar, såsom betydelsen av storleksstruktur hos fiskar, samt tillämpningen av dessa kunskaper i fiskevårdande arbete. Vidare behandlas svenska sjöars och rinnande vattens ekologi. Provtagning för mätning av kemiska och fysikaliska förhållanden i en sjö, samt provtagning av de organismsamhällen som finns i en sjö gås igenom och tränas. Kursen är indelad i följande avsnitt: Avsnitt 1, Introduktion till sjöars och vattendrags ekologi I detta avsnitt ingår förutom en genomgång av grundläggande ekologiska förhållanden i svenska sötvattenssystem även praktiska övningar som bestämning av en sjös näringsstatus, pH, syrehalt, siktdjup och liknande beskrivande variabler. Även en genomgång av grundläggande fiskfysiologi samt artkunskap om de viktigaste svenska fiskarna ingår, tillsammans med en introduktion till identifiering av de vanligaste övriga djurgrupperna samt växtarterna i sjöar och rinnande vatten. Avsnitt 2, Grundläggande fiskeekologi Detta avsnitt innehåller en genomgång av grundläggande fiskeekologi med utgångspunkt i de senaste vetenskapliga rönen inom svensk fiskforskning. Fokus under detta avsnitt är på förhållanden i sjöar. Under detta avsnitt besvaras frågor som till exempel hur tusenbrödrasjöar utvecklas, hur olika fiskarter påverkas av växtlighet i en sjö och varför tillgången på vissa arter varierar mer än tillgången på andra arter. Avsnittet innehåller även praktiska delar som provfiske med översiktsnät, ålders- och tillväxtbestämning hos fisk, inventeringar av växter och djur som utgör födounderlag för fiskar, samt analys av fiskars maginnehåll.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - redogöra för svenska sjöars ekologi, - utföra provtagningar relaterade till den kemiska och fysikaliska beskrivningen av en sjö, - utföra provtagning och beskrivning av växtsamhällen, evertebratsamhällen samt de fiskpopulationer som finns i sjöar, - förstå och diskutera vilka faktorer som påverkar fiskpopulationers tillväxt, fekunditet samt utveckling av storleksstruktur.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar, gruppdiskussioner, problemlösningsövningar, exkursioner, fältstudier, projektarbeten samt hemuppgifter. Problemlösningsövningar, fältstudier, projektarbeten samt hemuppgifter är obligatoriska.

Examination

Kursens teoridel tenteras skriftligt vid kursens slut. Examination av praktiska moment sker i form av individuella eller gruppvisa redovisningar. För godkänd kurs krävs också inlämnade och godkända projektarbeten och hemuppgifter. Betyg som ges på kursens praktiska delar är Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursens teoridel samt på hel kurs ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.