"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekologi och miljökunskap, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Ecology and Environmental Studies

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5BI015

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-25

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande ekologiska begrepp. Med den ekologiska nischen som ram visas hur olika faktorer begränsar populationers utbredning. Funktioner inom ekologiska samhällen diskuteras tillsammans med exempel på tillämpningar av ekologisk kunskap. Kursen behandlar även översiktligt den svenska miljöorganisationens uppbyggnad och gällande lagstiftning, samt orienterar om förebyggande metoder för att undvika oönskade effekter av antropogen påverkan. Moment 1, Ekologi, 4,5 högskolepoäng I detta moment behandlas det ekologiska nischbegreppet samt fysiska och biotiska begränsningar på organismers utbredning. Särskilt studeras inomartskonkurrens, mellanartskonkurrens och predationseffekter på interagerande populationers dynamik och stabilitet. Interaktioner mellan trofiska nivåer samt regleringen av biomassa på trofiska nivåer ingår också i detta moment. Även konsekvenser av anrikning av miljögifter i trofiska nivåer behandlas. Slutligen diskuteras ekologiska tillämpningar såsom bevarandebiologi, skördestrategier samt bekämpning av skadeorganismer. För att åskådliggöra de processer och fenomen som behandlas ingår datorsimuleringar som ett komplement till föreläsningarna. Moment 2, Miljökunskap, 3 högskolepoäng I detta moment behandlas samhällets organisation och hantering av miljöfrågor. Processinterna lösningar och förebyggande miljöskydd som LCA (Livscykelanalys) och miljöledning/-organisation diskuteras. Vidare ingår en orientering om reningsteknik för luft och vatten, avfallshantering samt sambandet mellan yttre och inre miljö. Miljö- och hälsoeffekter i samband med energiomvandling samt miljöskyddslagstiftning diskuteras i detta moment. Även ett tematiskt projektarbete ingår i detta moment.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra för ekosystems struktur och grundläggande funktion, - diskutera faktorer och ekologiska processer som begränsar organismers och populationers utbredningar och tätheter, - översiktligt beskriva tillämpningar av ekologi, - redogöra för konsekvenserna av antropogen påverkan i olika ekosystem, - redogöra för samhällets överordnade strukturering av hanteringen och lagstiftningen kring miljöfrågor med fokus på energifrågor, - redogöra för förebyggande metoder och övergripande strategier för att minska människors miljöpåverkan.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppdiskussioner, räkneövningar, obligatoriska projektarbeten samt obligatoriska seminarier.

Examination

Moment 1 och 2 examineras gemensamt genom en skriftlig tentamen. Projektarbetet under moment 2 examineras genom en muntlig redovisning. Examination av praktiska moment sker i form av individuella eller gruppvisa redovisningar. På tentamen, liksom på hela kursen, ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På projektarbetet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända och genomförda. Studerande, som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.