"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekologi II, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Ecology II

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5BI011

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-25

Innehåll

Kursen fokuserar på processer som bestämmer artantal och artsammansättning i organismsamhällen på lokal och regional nivå. Mönster i artantal i olika typer av organismsamhällen studeras. Processer som bestämmer genetisk struktur i olika populationer gås igenom. Livshistorieteori, reproduktionsbiologi och sexuell selektion behandlas. Även bevarande av arter och genetisk mångformighet ingår i kursen. Kursen indelas i följande moment: Moment 1, Populationsgenetik och reproduktionsbiologi, 4,5 högskolepoäng Momentet indelas i följande avsnitt: Avsnitt 1, Populationsgenetik, 3 högskolepoäng Upprätthållande av genetisk variation. Hardy-Weinbergs modell och avvikelser från Hardy-Weinberg-jämvikt p g a genflöde, naturlig selektion och genetisk drift. Evolutionshastighet. Genetisk anpassning. Demonstration av genetiska förändringar relaterade till variation i biotiska och abiotiska faktorer. Genetiska konsekvenser av sexuell reproduktion, korsbefruktning kontra självbefruktning. För- och nackdelar med sexuell reproduktion. Avsnitt 2, Reproduktionsbiologi, 1,5 högskolepoäng Sexuell selektion: partnerval, evolution av sexuella karaktärer och beteenden samt parningssystem. Livshistorieteori: livshistoriekomponenter; storlek, utvecklingshastighet och reproduktion. Fishers definition av reproduktivt värde. Moment 2, Samhällsekologi, 4,5 högskolepoäng Här behandlas faktorer och processer som bestämmer artantal och artsammansättning i olika organismsamhällen. Vidare behandlas tillämpade aspekter som bevarande av arter och genetisk mångformighet samt exploatering av naturliga populationer. Momentet indelas i följande avsnitt: Avsnitt 1, Artantal och artsammansättning, 3 högskolepoäng Mönster i artantal i olika typer av ekologiska samhällen. Processer som bestämmer artantal och artsammansättning. Öteori; kolonisations- och utdöendeprocesser. Biogeografi; utbredningsmönster i förhållande till klimat och historisk bakgrund. Betydelsen av störning; konsekvenser av olika grader av störning. Successionsförlopp. Avsnitt 2, Tillämpad ekologi, 1,5 högskolepoäng Bevarande av arter och genetisk mångformighet med utgångspunkt från utdöende- och kolonisationsprocesser i små populationer, konsekvenser av introduktion av nya arter samt habitatfragmentering, utformning av reservat. Exploatering av naturliga populationer. Moment 3, Projekt, 4,5 högskolepoäng Under detta moment utförs en experimentell undersökning per grupp för att belysa en populationsbiologisk eller samhällsekologisk frågeställning. Statistisk behandling av datamaterial samt framställning av figurer med datorprogram ingår. Moment 4, Fältkurs, 1,5 högskolepoäng Momentet utgörs av en fältkurs där växt- och djurarters fördelning, diversitet, tätheter och samexistens relateras till abiotiska och biotiska faktorer i marin miljö eller brackvattenmiljö. Insamlings- och kvantifieringsmetoder genomgås.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - identifiera faktorer och förstå processer som bestämmer genetisk struktur i olika populationer, - beskriva geografiska mönster i artantal av växter och djur, - identifiera faktorer och förstå processer som bestämmer artantal i olika ekologiska samhällen, - beskriva extinktionsmönster hos världens arter och förstå väsentliga extinktionsmekanismer, - förstå behovet av bevarande av arter och genetisk mångformighet, - förstå grundläggande livshistorieteori och reproduktionsbiologi, - i grupp genomföra en undersökning av en ekologisk frågeställning och presentera resultaten skriftligt och muntligt på ett vetenskapligt sätt samt utföra opposition.

Behörighetskrav

Univ: 30hp biologi innefattande kursen Ekologi I, 15hp eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, gruppdiskussioner, problemlösningsövningar, projektarbeten, bestämningsövningar och fältstudier. Problemlösningsövningar, projektarbeten, bestämningsövningar och fältstudier är obligatoriska.

Examination

Momenten 1 och 2 avslutas med skriftlig tentamen. Moment 3 examineras genom en skriftlig rapport samt en muntlig presentation och en opposition vid ett seminarium. Moment 4 examineras genom muntlig presentation av undersökningsresultat. Betyg som ges på moment 1 och 2, liksom på hel kurs är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På momenten 3 och 4 ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studerande, som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.