Kursen behandlar olika mänskliga aktiviteter som har haft genomgripande effekter på omgivningen, historiskt och i nutid. Komplexiteten hos miljö- och utvecklingsfrågor belyses i ett globalt perspektiv. Innebörden i den globala utmaningen diskuteras fortlöpande, vilken är individens respektive samhällets roll i arbetet för att uppnå en global hållbar utveckling? Kursen baseras på en tvärvetenskaplig föreläsningsserie och är och är till stora delar studentdriven.
Kursens behandlar frågor med koppling till:
Befolkningsutveckling
Beteendevetenskap
Ekonomisk utveckling
Ekologi
Ekosofi
Fattigdom – trender och bekämpning
Filosofi
Global, regional och lokal maktfördelning
Klimatologi
Livsmedelsproduktion – globala, regionala och lokala trender
Medicinsk utveckling
Miljöpåverkan – globala, regionala och lokala trender
Miljö- och hälsoskydd
Naturresurser – nyttjande och hushållande (t.ex. skog och vatten)
Statsvetenskap (t.ex. globala institutioner)
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- översiktligt beskriva omfattningen av människans påverkan på den globala miljön
- belysa komplexa miljö- och utvecklingsfrågor ur ett globalt perspektiv
- redogöra för olika synsätt på vad den globala utmaningen innebär och hur en hållbar utveckling skall kunna förverkligas
- reflektera och diskutera kring den egna och samhällets roll i arbetet för en globalt hållbar utveckling, samt hur människor förhåller sig till varandra och den omgivande miljön.
Undervisningens upplägg
Kursen är baserad på en föreläsningsserie med föreläsare från olika vetenskapliga discipliner. För att uppnå en tvärvetenskaplig analys kompletteras föreläsningarna med sammanfattande diskussioner där kursdeltagarna aktivt diskuterar de olika problemområdena. Vid slutet av kursen skall den studerande lämna in en skriftlig rapport bestående av en sammanfattning av och kommentarer till de olika föreläsningarna som studenten närvarat vid. Kursen baseras på stort studentengagemang, och skall i största möjliga omfattning vara studentdriven.
Examination
Kursen examineras löpande. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För betyget godkänd krävs aktivt deltagande vid grupparbeten och seminarietillfällen samt godkännande av den skriftliga uppgiften. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.