"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Seminariekurs 3b: Förberedande studier i arkitektur- och stadsbyggnadsteori och historia inför examensarbete, 5 hp

Engelskt namn: Seminar course 3b: Preparatory Research in Theory and History of Architecture and Urban Design for Master's Thesis

Denna kursplan gäller: 2024-08-26 och tillsvidare

Kurskod: 5AR527

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkitektur: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-12-06

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-04-02

Innehåll

Kursen fokuserar på förberedande forskning och studier i arkitektur- och stadsbyggnadsteori och historia inför examensarbetet. Parallellt studierna och designforskningen i Synteskurs 3 och den tekniska och professionella forskning i Seminariekurs 3a ska studenterna genomföra primärforskning inom historia och teori avsedd att tillämpas i examensarbetsprojektet.

Kursens tonvikt är på att studenten identifierar en stark position som utgångspunkt och stöd för sitt examensarbete. För att etablera och formulera denna position ska studenterna genomföra forskning, inklusive arbete i bibliotek, arkiv och institutioner och, vid behov, genomföra intervjuer och fältarbete. Tonvikten är på primärforskning och förvärv av ny kunskap och samt inbegriper utarbetandet av en forskningsrapport på 3000 ord.

Förväntade studieresultat

För godkänt resultat ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för specifika frågor, komplexa fenomen och situationer inom arkitektur och stadsbyggnad samt kulturell, social och intellektuell historia, teorier, teknologier, discipliner, processer, metoder, aktuell forskning, utvecklingsarbete och de lagstadgade bestämmelser som påverkar dem.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt redogöra för hur kunskap vidareutvecklas genom medveten forskning och ett tydligt, logiskt argumenterat och originellt skriftligt arbete avseende arkitektonisk kultur, teori och design.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 240 avklarade högskolepoäng, inklusive kurserna: 
Synteskurs 1: Arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt, positionering (20 hp)
Seminariekurs 1a: Arkitekturteknik, hållbarhet och miljöpåverkan (5 hp)
Seminariekurs 1b: Arkitektur- och stadsbyggnadsteori och historia (5 hp)
Synteskurs 2: Arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt, fördjupning (20 hp)
Seminariekurs 2a: Arkitekturteknik, fördjupning (5 hp)
Seminariekurs 2b: Studier i arkitektur- och stadsbyggnadsprofessionen och yrkesutövningen (5 hp)

Undervisningens upplägg

Kursen innehåller vägledning i forskningsmetodik, seminarier och individuell handledning.

Examination

Kursen examineras genom forskningsrapporten och en individuell muntlig presentation av det egna arbetet samt en opponering på en medstudents arbete vid ett öppet seminarium. 

På kursen ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att bli godkänd på kursen måste alla obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter vara färdiga och godkända. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor eller motsvarande med en sådan begäran.

Övriga föreskrifter

I de fall en kursplan upphört att gälla eller genomgått större förändringar garanteras studenterna minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.