Kursen utgörs av ett större och fördjupande självständigt arbete inom vilket den studerande identifierar och undersöker en arkitektonisk relevant frågeställning inom fördjupningsområdet samt planerar, analyserar och utarbetar ett projekt med utgångspunkt i sin undersökning. Projektet består av en beskrivning av temat, analysen som detta bygger på, ett arkitektoniskt projekt som dokumenteras samt en kritisk analys och självständig reflektion över dess spatiala, sociala och kulturella konsekvenser. Arbetet ska innehålla en frågeställning av ämnesmässig fördjupning inom huvudområdet arkitektur och inom det fördjupningsområde som den studerande valt för sin examen.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- argumentera för projektets tema och problemställning baserat på en analys av situationen/er - självständigt genomföra och dokumentera ett större arkitekturprojekt - redogöra och argumentera för hur han/hon har valt relevant designstrategi utifrån aktuell problemställning - tillämpa olika metoder och teorier för en arkitektonisk undersökning - tillämpa under studietiden förvärvade kunskaper inom fördjupningsområdet - reflektera självständigt och kritiskt över projektets konsekvenser - kommunicera arbetet på ett adekvat sätt i förhållande till innehåll och målgrupp - presentera och försvara arbetet vid ett slutseminarium
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Hållbar arkitektonisk produktion (20
hp) alt. Arkitektonisk aktion: Realisering och konsekvenser (20 hp), Arkitekturteori och hållbar
arkitektonisk gestaltning (4 hp), Projektledning och hållbar arkitektonisk innovation (4 hp) samt
Strategisk planering (2 hp) eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av handledning individuellt och i grupp. En handledare inom institutionen utses för varje student, med vilken fortlöpande kontakt skall uppehållas. Studenten skall hushålla med den tillgängliga handledningsresursen och studenten kan normalt inte kräva att få handledning mer än 10 månader efter påbörjat arbete. Studenten skall självständigt planera och genomföra arbetet inom givna tidsramar.
Examination
Examensarbetet ska kommuniceras i en form som är passande för arbetet med en genomarbetad, såväl stilistiskt som språkligt, skriftlig del. Examensarbetet ska presenteras och försvaras vid ett slutseminarium.
För bedömning av examensarbete används betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till styrelsen för Arkitekthögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande vända sig till utbildningsansvarig vid Arkitekthögskolan.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.