Kursen syftar till att utveckla ett arkitektoniskt projekt baserat på bestämda tekniska och ekonomiska förhållanden. Studenterna arbetar med förhållandet mellan specifika principer, mål och modeller i relation till det arkitektoniska projektet. Detta innefattar utveckling av rum genom avancerad rumslig modellering. Aspekter såsom konstruktion, materialval, klimatförhållanden analyseras och bidrar till projektets komplexitet vad gäller hållbarhet. Studenten ska metodiskt arbeta från urban skala till detaljskala.
Kursen är indelad i tre moment: 1. Introduktion (6 hp) 2. Studieresa (1,5 hp) 3. Projekt: Omvärdering av offentliga funktioner (12,5 hp)
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - utveckla arkitektoniska projekt där hållbara material och hållbar design är avgörande tekniska konstruktionsparametrar - utveckla arkitektoniska svar som återspeglar särskilda klimatförhållanden - utveckla arkitektoniska rum där specifika mål och principer av avancerad rumslig modellering är integrerade - förklara ett komplext sammanhang och dess betydelse för ett arkitektoniskt projekt - producera ett arkitektoniskt projekt där de ovan nämnda parametrarna ger ett ekologiskt avtryck i projektet
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs att samtliga kurser i Masterprogrammet i hållbar arkitektonisk produktion (TAAPM) som ligger före denna kurs är slutförda och godkända.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av projektarbete – individuellt och i grupp – bestående av analysövningar, praktiska övningar, individuell handledning, diskussion i grupp och kritik samt föreläsningar, seminarier, workshops, studiebesök och fältstudier.
Examination
Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras olika moment löpande genom övningar, kritiktillfällen, obligatoriska inlämningsuppgifter samt genom dokumentation av den egna arbetsprocessen och resultaten. Studieresan kan ersättas med en motsvarande uppgift. På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter är godkända. För godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till prefekt vid Arkitekthögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.