Kursen syftar till att ge kunskap och förståelse kring hur simuleringar av arkitekturens olika aspekter bidrar till arkitektens arbete. Vidare behandlar kursen byggnaders miljöpåverkan på omgivningen samt olika typer klimatskydd.
Kursen är indelad i tre moment: 1. Simuleringsverktyg för dagsljus, värmekomfort och energianalys. (1, 5 hp) 2. Byggnaders miljöpåverkan (1 hp) 3. Hitech-lowtech klimatskydd (1,5 hp)
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - arbeta med simuleringsverktyg - kunna utvärdera arkitekturens påverkan på omgivningen - tillämpa olika metoder för att framställa klimatskydd
Behörighetskrav
Studenter antagna till Arkitektprogrammet (TYARK) eller Masterprogrammet i Direkt arkitektonisk intervention (TADIM) eller Masterprogrammet i Hållbar arkitektonisk produktion (TAAPM) samt att samtliga kurser i respektive program som ligger före denna kurs är slutförda och godkända.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, workshops och studiebesök.
Examination
Kursen examineras genom obligatorisk närvaro vid all lärarledd undervisning som är av prövande karaktär samt löpande genom övningar och dokumentation. På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter är godkända. För godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till prefekt vid Arkitekthögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.