Kursen syftar till att utveckla, fördjupa och integrera de vetenskapliga och konstnärliga kompetenser som studenten ges i arkitekturteori, byggnadsfysik och arkitekturhistoria under terminen i ett projektarbete. Under kursen ska studenten lära sig att utveckla arkitektur i förhållande till kontext och genom praktiska övningar förstå arkitektur som relationer. Studenten blir introducerad till konceptuella och generiska arbetsmetoder och handledda i tillämpandet av dessa i arkitektoniskt projektarbete. Studenten får en fördjupad förståelse för rumsliga uttryck och tredimensionella samband bland annat genom övningar i digital kommunikation. Kursen ger kunskap i hur principer för hållbarhet integreras i ett arkitektoniskt projekt.
Kursen är indelad i fyra moment: 1. Introduktion: Koncept och kontext 3 hp 2. Projektarbete: Intervention 4 hp 3. Projektarbete: Retrofitting 5 hp 4. Digital kommunikation 3 hp
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- tillämpa generiska och konceptuella arbetsmetoder för att utveckla arkitektur - analysera och kommunicera en kontext - arbeta i flera olika skalor - utveckla och reflektera över kompositionsprinciper - dokumentera och kommunicera arkitektoniska projekt - integrera principer för klimatskydd i projektarbetet - tillämpa digital kommunikation
Undervisningen består av projektarbete – individuellt och i grupp – bestående av analysövningar, praktiska övningar, individuell handledning, diskussion i grupp och kritik samt föreläsningar, seminarier, workshops, studiebesök och fältstudier.
Examination
Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Ett kritiktillfälle med panel hålls i slutet av kursen. Under kursens gång examineras olika moment genom seminarier, obligatoriska inlämningsuppgifter samt genom dokumentation av den egna arbetsprocessen och resultaten.
På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter är godkända. För Godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär samt godkänt på de muntliga, skriftliga och gestaltande examinationerna.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till styrelsen för Arkitekthögskolan.
Övriga föreskrifter
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande vända sig till utbildningsansvarig vid Arkitekthögskolan.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.