Kursen omfattar perioden från andra världskriget fram till 2000-talets början. Den utforskar begreppet modernitet i relation till arkitektur, samtidigt som den introducerar framväxten av motrörelser. Kursen behandlar även forskning, läsning och skrivande som processer och verktyg.
Förväntade studieresultat
För godkänt resultat ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Visa grundläggande kunskaper om såväl modernismens som postmodernismens arkitektur- och kulturhistoria.
Visa en förståelse för periodens materiella, kulturella och intellektuella innovationer.
Färdighet och förmåga
Diskutera kursens centrala texter, objekt och fenomen.
Självständigt genomföra en skriftlig uppgift i ett givet ämne från denna period.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningsformerna är föreläsningar, seminarier, handledning i grupp och individuellt samt fältstudier.
Rätten att få undervisning och handledning gäller endast under den tid kursen, för vilken studenten är registrerad, pågår.
Examination
Kursen examineras genom inlämning av en skriftlig rapport som ska innehålla text och bildmaterial samt bibliografiska referenser till andra verk. Rapporten skrivs och lämnas in individuellt av varje student.
Betyg för kursen sätts när alla examinerande inslag är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor eller motsvarande med en sådan begäran.
Övriga föreskrifter
I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 2
Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten.