Kursen introducerar vetenskapliga och konstnärliga teorier och metoder med betydelse för arkitekturfältet i syfte att ge stöd i valet av ämne för examensarbetet i arkitektur. Diskussioner, reflektioner och workshopbaserat arbete utgör väsentliga delar av kursen. Valet av ämne, moment 3, innebär också att en självständig reflektion kring val av relevanta vetenskapliga och konstnärliga teorier och metoder ges utrymme.
Kursen består av tre moment:
1. Vetenskapliga teorier och metoder (6 hp) 2. Konstnärliga teorier och metoder (6 hp) 3. Individuell uppgift (3 hp)
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för och reflektera kring olika vetenskapliga och konstnärliga metoder - reflektera över olika teoriers och metoders betydelse för utveckling av ett arkitekturprojekt - redogöra för och motivera teori- och metodval i ett arkitekturprojekt - redogöra för teoriernas och metodernas kritiska egenart inom arkitekturfältet
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Hållbara urbana regenereringsstrategier (20 hp), Mapping och utvecklingsstrategier (3 hp), Megapoler (4 hp), Nätverkssamhälle och informationsteori (3 hp) eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, workshops samt handledning individuellt och i grupp.
Examination
Examinationen sker skriftligt och/eller i form av visuell och muntlig presentation.
För bedömning används betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till styrelsen för Arkitekthögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande vända sig till utbildningsansvarig vid Arkitekthögskolan.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.