Kursen syftar till att omvärdera begreppet stadsplanering mot stadsutvecklingsstrategier baserade på arkitektonisk intervention. Olika metoder för att analysera aspekter av lokala urbana bosättningar utforskas och tränas. Verktyg för att identifiera krafter som påverkar den lokala utvecklingen diskuteras och relateras till undersökningar av en specifik bosättning och exempel på arkitektoniska interventioner med fokus på social hållbarhet analyseras och diskuteras.
Kursen är indelad i två moment:
1.Mappingmetoder 1,5 hp 2.Utvärdering av mapping metoder och utvecklingsstrategier 1,5 hp
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna - tillämpa metoder för kvantitativ och kvalitativ mapping - visa fördjupad kunskap i en mappingmetod - analysera och diskutera olika arkitektoniska strategier med fokus på social hållbarhet - utvärdera skillnaderna mellan olika mappingmetoder
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna: Arkitektoniska gränser i det offentliga rummet/5AR012 (15 hp), Statik och konstruktion av stora rum/5AR013 (4 hp), Det offentliga rummets historia/5AR014 (3 hp), Samhällsplanering: strategier för hållbar utveckling/5AR015 (6 hp), Relationen mellan analoga och digitala rum/5AR016 (2 hp) eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, fallstudier, workshops, studiebesök samt projektarbete individuellt och i grupp som består av analysövningar, praktiska övningar, gruppdiskussioner och kritiktillfällen.
Examination
Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras kursens olika moment löpande genom övningar och obligatoriska inlämningsuppgifter av prövande karaktär samt genom dokumentation av process och resultat.
På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter är godkända. För godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till styrelsen för Arkitekthögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande vända sig till utbildningsansvarig vid Arkitekthögskolan.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.