"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samhällsplanering: strategier för hållbar utveckling, 6 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Urban planning: Strategies for sustainable development

Denna kursplan gäller: 2017-12-11 och tillsvidare

Kurskod: 5AR015

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkitektur: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-12-13

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-12-15

Innehåll

Kursen behandlar samhällsplanering för arkitekter på en grundläggande nivå. Kursen syftar till att ge kunskap om samhällsplaneringens officiella principer med inslag som belyser såväl dess visionära sidor som dess tvärvetenskaplighet. Kursen innehåller en diskussion om privata och offentliga sfärer i staden och tonvikten läggs vid att samhällsplanering, liksom arkitektur, handlar om relationer mellan olika system. Studenten introduceras till parametrar som påverkar en kontexts karaktär och utveckling över tid. I projektarbete utvecklas studentens förståelse för stadens politiska och rumsliga komplexitet. I projektarbete utvecklas studentens förståelse för stadens politiska och rumsliga komplexitet. Studenten introduceras till parametrar som påverkar en kontexts karaktär över tid. I projektarbete utvecklas nya kontextspecifika strategier för hållbar utveckling.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- förstå stadsplanering som samhällelig strategi
- utföra kontextuella analyser samt värdera resultatet av ett arkitektoniskt ingrepp i en stad
- översiktligt beskriva den svenska planprocessens olika steg
- kommunicera ett stadsplaneförslag

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Arkitektoniska scenarier (15 hp), Rumsliga koncept (6 hp), Teknologiska utopier (3 hp), Modernismen under 1900-talet (6 hp), Arkitektoniska rum och texturer (15 hp), Morfologi och taktilitet i estetisk produktion (6 hp), Experimentella strukturer och ljud (3 hp), Rationalism och expressionism (6 hp), Komposition och intervention (15 hp), Komposition och transformation (6 hp), Stilhistoria och stadshistoria (6 hp) samt Hållbara klimatskydd (3 hp) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av projektarbete, handledning, diskussion i grupp och kritik samt föreläsningar, seminarier, studiebesök och fältstudier.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt vid kritiktillfällen och seminarier.
På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter är godkända. För godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till styrelsen för Arkitekthögskolan.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande vända sig till utbildningsansvarig vid Arkitekthögskolan.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.