"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Stilhistoria och stadshistoria, 6 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: History of Style and Urban form

Denna kursplan gäller: 2017-11-13 och tillsvidare

Kurskod: 5AR010

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkitektur: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Arkitekthögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: Arkitekthögskolan, 2010-05-10

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-11-16

Innehåll

Kursen behandlar den västerländska arkitekturens stilhistoria samt de västerländska städernas utformning i ett historiskt perspektiv. Stilbegreppet och historieskrivningen undersöks och omvärderas genom utblickar mot andra kultursfärer samt genom undersökningar av begreppen komposition, transformation och intervention. Studierna kommer att vara både teoretiska och praktiska.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för arkitekturens stilhistoria.
- redogöra för stadens utformning i ett historiskt perspektiv.
- förstå och reflektera kring stilbegreppet och historieskrivningen.
- analysera en historisk byggnad med hjälp av modellbyggnad.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Arkitektoniska scenarier (5AR000, 15 hp), Rumsliga koncept (5AR003, 6 hp), Teknologiska utopier (5AR002, 3 hp), Modernismen under 1900-talet (5AR001, 6 hp), Arkitektoniska rum och texturer (5AR004, 15 hp), Morfologi och taktilitet i estetisk produktion (5AR006, 6 hp). Experimentella strukturer och ljus (5AR005, 3 hp) samt Rationalism och expressionism (5AR007, 6 hp) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar samt seminarier och praktiska övningar i grupp.

Examination

Kursen examineras genom obligatorisk närvaro vid all lärarledd undervisning som är av prövande karaktär samt ett grupparbete som består av både teoretiska och praktiska övningar som redovisas vid ett seminarium.
På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter är godkända. För godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till styrelsen för Arkitekthögskolan.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande vända sig till utbildningsansvarig vid Arkitekthögskolan.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.