I kursen studeras teorier och metoder för att bedöma arbetsförmåga. Kursen ger träning i att kritiskt granska metoder och att skriftligt formulera bedömningsunderlag. Vidare ingår lagar, förordningar och regler inom det försäkringsmedicinska området.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• Kritiskt granska och värdera begreppen arbetsförmåga och arbetsoförmåga relaterat till samhälls- organisations och individnivå • Kritiskt granska och värdera metodik för bedömning av arbetsförmåga • Relatera arbetsförmågebedömningar till lagar och regler inom det försäkringsmedicinska området • Reflektera över olika professioners kunskaps och ansvarsområden vid bedömning av funktion och aktivitet i relation till arbetsförmåga. • Utifrån sin profession skriva bedömningsunderlag över patientens funktions- aktivitets- och arbetsförmåga och styrka argumentationen med vetenskapligt underlag.
Behörighetskrav
Utbildning som arbetsterapeut, läkare, sjukgymnast, sjuksköterska eller socionom. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska). Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Kursen är en nätbaserad distanskurs med fördröjd studietakt. Den största delen av inlärningen sker på hemorten med stöd av kommunikation via nätplattform. Under kursens gång anordnas två träffar på studieorten.
Examination
Kursen examineras genom skriftliga och muntliga redovisningar av uppgifter samt aktivt deltagande vid seminarier och vid kursträffar. Som betyg används en tregradig betygsskala Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs betyget godkänd på samtliga obligatoriska uppgifter vilket även inkluderar aktivt deltagande på seminarier. För betyget väl godkänd skall de obligatoriska uppgifterna vara väl godkända
Betyget är en sammanfattande bedömning av resultat från samtliga uppgifter och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För betyget väl godkänd skall de obligatoriska uppgifterna vara väl godkända. Mer specifika betygskriterier ges i studiehandledningen.
I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov skall studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har trätt att hos program kommittén begära annan examinator.
Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programrådet (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Övriga föreskrifter
Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot Medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.