"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Metabolt syndrom och fysisk aktivitet, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-18

Engelskt namn: Physical Activity in Obesity and Metabolic Syndrome

Denna kursplan gäller: 2008-12-29 och tillsvidare

Kurskod: 3SG013

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sjukgymnastik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för fysioterapi

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2015-02-18

Innehåll

Kursen omfattar grundläggande metabolism och neuroendokrinologi med relevans för området, varefter det metabola syndromet studeras avseende förekomst, riskfaktorer, associerade sjukdomstillstånd och behandling. En särskild fördjupning sker kring effekter av fysisk aktivitet och dess påverkan på riskfaktorerna bakom det metabola syndromet. Exempel ges på hur fysisk aktivitet kan användas inom hälso- och sjukvården, i skolan och vid samhällsplanering för att förebygga eller behandla det metabola syndromet.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - beskriva relevanta delar av kroppens energimetabolism och de neuroendokrina system som reglerar processerna; - redogöra för de störningar i metabolismen, hjärt-kärlsystemet och de endokrina vävnaderna som sammantaget benämns det metabola syndromet; - diskutera hur miljö- och livsstilsfaktorer kan bana väg för utvecklingen av det metabola syndromet hos personer med ökad genetisk känslighet; - beskriva de anpassningar som sker i kroppen vid regelbunden fysisk aktivitet, och hur fysisk aktivitet påverkar riskfaktorerna bakom det metabola syndromet; - analysera och diskutera ny kunskap med relevans för området som har inhämtats från vetenskapliga artiklar och från personlig kontakt med aktörer inom hälso- och sjukvården, skolan, idrottsrörelsen, den kommunala samhällsplaneringen eller annan verksamhet med möjlighet att påverka människors fysiska aktivitetsnivå; - självständigt värdera och diskutera den förvärvade kunskapen och dess möjligheter att använda den i klinisk/praktisk verksamhet.

Behörighetskrav

Univ: Sjukgymnastexamen innefattande minst 60 hp i ämnet sjukgymnastik eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen bedrivs med fördröjd studietakt, 25%. Under kursen gång anordnas tre sammankomster om vardera 2-3 dagar i Umeå. Lärande sker genom egna studier, föreläsningar, diskussion i grupper samt presentationer i seminarieform.

Examination

Kursen examineras dels genom en hemtentamen, dels genom en skriftlig redovisning av ett fördjupningsarbete samt en muntlig presentation av det valda området tillsammans med en grupp andra studenter. Dessutom krävs deltagande vid ett antal obligatoriska seminarier. Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt sex. Efter tre prov skall studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programkommittén begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för sjukgymnastprogrammet. TILLGODORÄKNANDE Prövning huruvida en tidigare utbildning helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programkommittén (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.