"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sjukgymnastik - klinisk utvärdering och mätmetoder, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-03

Engelskt namn: Physiotherapy - Clinical Evaluation and Measurement Methodology

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 3SG011

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sjukgymnastik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för fysioterapi

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen, 2007-12-12

Innehåll

Kursen ges som internetbaserad distansutbildning på halvfart. Kursen tar upp grundläggande definitioner och begrepp av betydelse för kvalitetsgranskning/utveckling och resultatuppföljning inom sjukgymnastik. Den omfattar olika modeller, mätmetoder och instrument för diagnostisering samt utvärdering och uppföljning av sjukgymnastiska åtgärder.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - Redogöra för och diskutera grundläggande definitioner och begrepp av betydelse - Vara förtrogen med vanliga mätmetoder inom sjukgymnastik samt självständigt kunna kritiskt granska och värdera mätmetoder för klinisk utvärdering inom sjukgymnastik utifrån ett vetenskapligt perspektiv. - Granska och kommentera, värdera vetenskapliga artiklar och diskussionsinlägg - Beakta genusperspektiv i diskussioner kring diagnoser och mätmetoder.

Behörighetskrav

Univ: Kandidatexamen i sjukgymnastik eller sjukgymnastexamen 180 hp eller motsvarande utländsk examen alternativt sjukgymnastexamen 150 hp med påbyggnadsutbildning i sjukgymnastik 30 hp eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska). Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen ges som internetbaserad distansutbildning vilket innebär att undervisningen sker via dator och med endast en sammankomst på kursorten/kursorterna vid kursstart. Kommunikationen mellan kursdeltagarna samt mellan kursdeltagaren och handledare sker via diskussionsforum på nätet och via e-post. Studentaktivt lärande är den pedagogiska filosofi och metod som genomsyrar denna kurs. Häri betonas den studerandes utveckling av ett självständigt, livslångt lärande som är en förutsättning för ett undersökande förhållningssätt. De egna frågorna och problemformuleringarna utgör därför grunden för lärandet. Centralt är också att ta ansvar i lärandet, att söka och värdera kunskap, träna samarbete och att kunna möta förändringar.

Examination

Examination sker i form av individuella inlämningsuppgifter. Studentens prestation bedöms i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att bli godkänd på kursen krävs följande: Godkänd betyg på egna rapporter/inlämningsuppgifter Fullgjorda diskussionsinlägg med granskning och kommentar på andra studenters uppgifter enligt uppställda kriterier. För betyget väl godkänd på hela kuren krävs utöver kraven för Godkänd, betyget Väl godkänd på majoriteten av inlämningsuppgifter inklusive kommentarer och diskussionsinlägg. Betyget på hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie examinationstillfällen (2 st) erbjuds normalt ytterligare tre tillfällen inom två år efter kursens slut enligt denna kursplan, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället. Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle. Vid begäran om byte av examinator skall studenten i första hand vända sig till kursansvarig och i andra hand till studievägledare eller programkommitté. TILLGODORÄKNANDE Prövning huruvida en tidigare utbildning helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programkommittén (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot Medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10. Kursbevis Efter genomgången kurs med godkänt resultat utfärdas på begäran av studenten kursbevis i enlighet med bestämmelserna i högskoleförordningen 1993:100.

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 4

    Rehabilitation research : principles and applications
    Carter Russell, Lubinsky Jay, Domholdt Elizabeth
    4. ed. : Philadelphia, Pa. : Saunders : 2011 : vii, 503 s. :
    ISBN: 978-1-4377-0840-0 (pbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2008 vecka 4

    Domholdt Elizabeth
    Rehabilitation research : principles and applications
    3. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier Saunders : cop. 2005 : xvi, 576 s. :
    ISBN: 0-7216-0029-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Studenterna väljer i övrigt utifrån individuell fördjupning i olika avsnitt. Lista över resurslitteratur upprättas och finns hos kursansvarig.