"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kön, klass och kultur i rehabilitering, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-18

Engelskt namn: Gender, Class and Culture in Rehabilitation

Denna kursplan gäller: 2007-08-13 och tillsvidare

Kurskod: 3SG007

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sjukgymnastik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för fysioterapi

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2015-02-18

Innehåll

Kursen är inriktad mot att förstå och kritiskt kunna granska hur faktorer som kön/genus, klass och kulturell bakgrund hos såväl patient som terapeut påverkar rehabiliteringsprocessen. Kursen baseras på ICF och kombineras med genus och intersektionalitetsteori.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: - redogöra för centrala begrepp och aktuella teorier inom ämnesområdet. - analysera och diskutera hur den bio-psyko-sociala modellen för rehabilitering påverkas av genus, klass och kulturell bakgrund - reflektera över och diskutera egna attityder och eget förhållningssätt till genus och kön - beskriva rehabiliteringsprocessen för ett eget patientfall, samt analysera och diskutera det ur ett genus, klass och kulturellt perspektiv.

Behörighetskrav

Univ:Kandidatexamen/högskoleexamen 180 högskolepoäng (ex.sjuksköterskor,arbetsterapeuter,sjukgymnaster)

Undervisningens upplägg

Kursen är en modifierad distanskurs med fördröjd studietakt. Den största delen av inlärningen sker på hemorten med stöd av studiehandledning. Vissa delar av kursen består av individuella fördjupningsuppgifter. Under kursens gång anordnas fyra sammankomster i Umeå

Examination

Undervisning och litteratur examineras genom skriftliga och muntliga redovisningar samt aktivt deltagande vid seminarier. Vid frånvaro från redovisningar ges alternativa skriftliga uppgifter. Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd och underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. I de fall prov och obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt sex. Efter tre prov skall studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programkommittén begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för sjukgymnastprogrammet. TILLGODORÄKNANDE Prövning huruvida en tidigare utbildning helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programkommittén (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap. 10.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.