"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i medicinsk teknik, 30 hp

Engelskt namn: Degree Project in Biomedical Engineering

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 3RA054

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicinsk teknik: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Radiofysik

Beslutad av: Programrådet för Biomedicinprogrammen, 2023-10-03

Innehåll

Kursen fördjupar kunskaperna inom området medicinsk teknik samt ger träning i att planera, genomföra och både muntligt och skriftligt redovisa ett självständigt projekt. Studenten ska kritiskt granska och presentera resultaten genom en muntlig presentation och en skriftlig rapport i den vetenskapliga uppsatsens format. Projektet innebär normalt arbete i en miljö med yrkesverksamma sjukhusingenjörer och annan vårdpersonal och syftar till att samtidigt stärka den blivande yrkesrollen. Projektet kan även genomföras på ett företag eller myndighet med nära anknytning till området.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:

Studenten skall kunna

  • Visa fördjupad kunskap inom det valda projektområdet
  • Kunna redogöra för frågeställningens vetenskapliga grund och projektarbetets vetenskapliga metoder
  • Visa förståelse för hur forskningsdata hanteras och förvaras på ett säkert sätt

Färdigheter och förmåga:

Studenten skall kunna

  • Skriva en projektplan på engelska, som genom adekvat studiedesign och forskningsmetodik adresserar en avgränsad vetenskaplig frågeställning
  • Självständigt identifiera relevanta informationskällor, utföra informationssökningar, värdera informationens relevans
  • Självständigt tillämpa färdigheter i experimentell design och metod i planeringen och genomförandet av ett vetenskapligt arbete
  • Sammanfatta arbetet i form av en vetenskaplig uppsats på engelska
  • Muntligt förmedla, diskutera och försvara arbetet för en tvärvetenskaplig målgrupp

Värderingsförmåga och förhållningssätt:

Studenten skall kunna

  • Systematiskt värdera och kritiskt granska arbetet och reflektera över hur det bidrar till forsknings- eller utvecklingsområdet
  • Diskutera studiedesign och forskningsmetodik inom valda forskningsområdet, med hänsyn till möjligheter och begränsningar
  • Reflektera över samhälleliga och etiska aspekter som är relevanta för det genomförda arbetet
  • Reflektera över tillämpbarheten av resultaten, samt kring kvarstående frågeställningar

 

Behörighetskrav

Universitet:  totalt 240 hp varav 30 hp inom Medicinsk teknik, avancerad nivå. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av individuell handledning. Om projektet utförs utanför universitetet, så ska en handledare vid universitetet utses. Handledaren ska kunna erbjuda regelbunden kontakt under hela arbetet. En examinator vid institutionen ger stöd vid arbetets planering och genomförande. Arbetet ska omfatta 20 veckors heltidsarbete. Studenten ska ges de nödvändiga resurserna som krävs för att kunna planera och utföra projektet inom denna tidsram. Undervisningsspråket är svenska eller engelska.

Examination

Kursen redovisas i form av en individuell vetenskaplig uppsats och en muntlig redovisning. Uppsatsen ska språkligt och stilistiskt vara väl genomarbetad och följa vetenskapligt IMRaD-format (Introduction, Methods, Results, and Discussion)

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för strålningsvetenskaper. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1-574-22.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.