"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klinisk oral fysiologi, fördjupningskurs, 8 hp

Engelskt namn: Clinical Oral Physiologi, advanced course

Denna kursplan gäller: 2012-09-10 och tillsvidare

Kurskod: 3OT138

Högskolepoäng: 8

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Odontologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen

Beslutad av: programrådet för odontologiska program, 2011-10-10

Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2013-02-14

Innehåll

Valbar kurs som ges inom tandläkarprogrammet, termin 10.

Fördjupningen inom ämnesområdet klinisk oral fysiologi
Innehållet kan omfatta:

  • Fördjupning i metoder för utredning och diagnostik av patienter med smärta och funktionsstörningar i käksystemet
  • Fördjupning i metoder för behandling av patienter med smärta och funktionsstörningar i käksystemet
  • Fördjupning i metoder för uppföljning och utvärdering av insatt behandling av patienter med smärta och funktionsstörning i käksystemet.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas den studerande ha fördjupade kunskaper inom ämnesområdet klinisk oral fysiologi för tillämpning i utredning, diagnostik, terapiplanering och behandling samt uppföljning och utvärdering av patienter med smärta och funktionsstörningar i käksystemet.

Kunskap och förståelse
Den studerande ska

  • visa fördjupade kunskaper om ämnesområdets vetenskapliga grund och insikt i aktuell forsknings- och utvecklingsarbete.

Färdigheter och förmåga
Den studerande ska

  • visa god förmåga till analys och reflektion inom det identifierade fördjupningsområdet
  • utifrån vald fördjupning, självständigt kunna samla in och analysera data samt kunna sammanfatta resultat och slutsatser, såväl muntligt som skriftligt.

Värderingsförmåga och förhållningssätt 
Den studerande ska

  • visa förmåga att på ett professionellt sätt värdera de kunskaper som framkommit genom fördjupningsarbetet och sätta dessa i ett klinisk, etiskt, vetenskapligt och samhällsperspektiv.

Behörighetskrav

Univ: Den studerande ska ha genomgått samtliga kurser vilka tidsmässigt föregår denna kurs eller ha motsvarande kunskaper. Den studerande ska dessutom vara Godkänd i tentamen i ämnet klinisk oral fysiologi, termin 7.

Undervisningens upplägg

Undervisningen är individanpassad och kan bedrivas i form av litteraturstudier, seminarier, laborationer, demonstrationer, auskultation vid patientbehandling och egen patientbehandling. Medverkan vid terapidiskussioner med specialister. I kursen ingår att göra en skriftlig och muntlig presentation av fördjupningsuppgift i identifierat ämne.

Examination

Den studerandes kunskaper, färdigheter och förhållningssätt bedöms med närvaro vid obligatoriska moment samt med godkänd muntlig och skriftlig rapport. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer.

Den studerande som underkänts vid prov eller ej deltagit vid första ordinarie provtillfälle ska beredas tillfälle att deltaga i ytterligare prov inom tre månader. Infaller provtillfället i nära anslutning till terminsslut ska prov anordnas senast två veckor efter ny terminsstart. Den studerande som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.

Den studerande som blivit underkänd i ordinarie prov har rätt att genomgå förnyat prov två gånger. Om studenten efter tre prov fortfarande är underkänd kan studenten rekommenderas, eller på eget initiativ, ansöka om att gå om kursen. Ansökan inges till berörd fakultetsnämnd eller det organ som fått nämndens delegation. Den studerande som genomfört sammanlagt fem prov men inte blivit godkänd ges inget ytterligare provtillfälle. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas.

Tillgodoräknande
Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.