Huvudområden och successiv fördjupning:
Odontologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandhygienistutbildning
Beslutad av: programrådet för odontologiska utbildningar, 2010-12-09
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2010-12-10
Innehåll
Svensk lagstiftning som berör tandvård Auskultation vid patientbehandling hos legitimerade tandhygienister. Behandling av patienter under handledning av legitimerad tandhygienist.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas den studerande ha kännedom om de lagar och förordningar som berör den svenska tandhygienisten och kunna relatera detta med hemlandets regler. Vidare förväntas den studerande kunna tillämpa och integrera sina teoretiska kunskaper kring total behandling av patient inom ramen för den svenska tandhygienistens kompetensområde.
Behörighetskrav
Inkommande utbytesstudenter antagna till ett tandhygienistprogram, som med godkänt betyg har genomgått minst 2/3 av utbildningen på sitt hemuniversitet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i främst i form av auskultationer och patientbehandling. Obligatorisk närvaro gäller för alla moment som berör patientbehandling.
Examination
Examinationen baseras dels på studentens delaktighet och närvaro vid patientbehandling dels på den muntliga redovisningen. För betyget godkänd krävs således minst 80 % närvaro vid patientbehandlingar samt godkänd muntlig redovisning av ett patientfall.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på svenska. Handledning vid auskultation och patientbehandling kan ges på engelska vid behov, journalföring sker på svenska med hjälp av handledare.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.