"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ortodonti, 4,5 hp

Engelskt namn: Orthodontics

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 3OT131

Högskolepoäng: 4,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen

Beslutad av: programrådet för odontologiska utbildningar, 2010-11-12

Innehåll

Delkurs 3 Former för samarbete med ortodontispecialist. Omhändertagande av patienter med bettavvikelser. Faktorer av betydelse för optimal behandlingsstart. Presentation av behandlingsplaner och resultat. Övningar i att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå och följa kunskapsutvecklingen inom ämnet ortodonti.

Förväntade studieresultat

Efter delkurs 3 förväntas den studerande ha tillägnat sig ett professionellt förhållningssätt och fördjupat sin förmåga att tillämpa de teoretiska kunskaperna i kliniken. Den studerande skall kunna övervaka bettutvecklingen hos växande individer och veta när patienter skall tas upp för konsultation med specialisttandläkare samt i samarbete med specialisttandvården utföra lämpliga åtgärder. Den studerande skall kunna utföra enklare tandreglerande åtgärder hos växande individer och ha en inblick i olika ortodontiska behandlingsalternativ för att lösa mer komplicerade bettavvikelser inklusive ortodontiska frågeställningar hos vuxna individer. Den studerande skall självständigt kunna planera, genomföra och evaluera sitt kliniska arbete, uppvisa ansvarsfull journalföring, empatisk förmåga samt kunna kommunicera och etablera god kontakt med patienter, medarbetare och företrädare för specialisttandvården. I detta ingår även att kunna presentera behandlingsplaner och behandlingsresultat för kollegor och lekmän. Den studerande skall också kunna värdera sina kunskaper och sitt handlande i förhållande till den vetenskapliga utvecklingen med ett kritiskt förhållningssätt.

Behörighetskrav

Univ:Accepterade utbytesstudenter på tandläkarprogrammet vid Umeå universitet. Termin 9.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, ”Case”-diskussioner, demonstrationer, auskultationer, grupparbeten samt obligatorisk träning av vissa moment.

Examination

Den studerandes prestationer bedöms genom olika former av prov under delkurserna vilka betygsätts med betygen underkänd eller godkänd. På termin 10 avslutas kursen med sluttentamen. För att bli godkänd i kursen krävs att sluttentamen och övriga prov samt alla obligatoriska moment är godkända. Betygsgrader är Underkänd och Godkänd. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till fem. För mer information, se utbildningsplanen. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.